Resolusi Paparan Telefon Pintar Dijelaskan: WQHD, QHD, 2K, 4K, dan UHD

Apakah perbezaan antara WQHD, QHD, 2K, 4K dan UHD?

Resolusi Paparan Telefon Pintar Dijelaskan: WQHD, QHD, 2K, 4K, dan UHD

Perkara yang paling penting untuk diperhatikan adalah bahawa semakin banyak piksel yang dipaparkan di layar, semakin tinggi definisi gambar dan video dan semakin baik perkara yang akan dilihat. Semasa membincangkan penyelesaian, mereka kelihatan seperti masalah matematik, seperti 1920 x 1080. Hasilnya menjadi jumlah piksel. Oleh itu, 1920 x 1080 = 2.073.600 piksel yang memenuhi sebarang ukuran skrin. Matematik ini penting untuk difahami jika anda ingin memahami maklumat dalam artikel ini.

Selanjutnya, terdapat banyak peranti pintar di pasaran, semuanya mempunyai paparan berukuran berbeza, resolusi layar, dan inisialisasi paparan (singkatan) yang melekat padanya. Tidak mudah untuk mengetahui maksud semua itu. Adakah FHD lebih baik daripada WQHD? Adakah 4K sama dengan UHD? Adakah terdapat perbezaan antara qHD dan QHD? Soalan dan banyak lagi dijawab di bawah.

Perbezaan HD Telefon Pintar dan HD Penuh

Tidak pernah ada spesifikasi teknikal yang terlalu banyak digunakan dan disalahgunakan seperti High Definition atau HD. Istilah ini telah menjadi sinonim dengan apa sahaja yang meningkatkan perincian atau kualiti sesuatu yang sebelumnya. Tetapi ketika kita berbicara tentang resolusi paparan, istilah HD berdasarkan resolusi asal HDTV. Ya, ada lebih daripada satu daripadanya.

Ketika HDTV pertama kali muncul, terdapat sebilangan resolusi penyiaran dan resolusi paparan yang digunakan. Yang paling asas adalah lebar 1,280 piksel dengan tinggi 720 piksel, yang dipendekkan menjadi 720p. Huruf kecil 'p' merujuk kepada "imbasan progresif" sebagai lawan kata 1080i, yang "saling berkait". Banyak telefon bajet menggunakan resolusi ini, tetapi tidak biasa pada paparan yang lebih besar.

Hari-hari ini, HD merujuk kepada "Full HD," resolusi yang berukuran 1,920 x 1,080 piksel, sering disebut 1080p. Resolusi paparan ini biasa berlaku di TV Pintar dan banyak telefon pintar moden, PC, komputer riba dan monitor. Kedua-dua resolusi HD menggunakan a Nisbah aspek 16: 9 (jadi terdapat 16 piksel secara mendatar untuk setiap 9 secara menegak), yang kebanyakan orang anggap sebagai skrin lebar. Walau bagaimanapun, pada telefon 1,280 x 720 menjadi 720 x 1,280 ketika dipegang dengan cara biasa, dalam mod potret.

Perkara lain yang perlu diingat ialah tidak kira apa pun ukuran layar pada peranti Full HD, sama ada telefon pintar 4 inci atau HDTV 65 inci, jumlah piksel tetap sama. Oleh itu, saiz skrin tidak mengubah kiraan resolusi. Ketumpatan adalah semua yang berubah. Sebagai contoh, telefon pintar Full HD mempunyai lebih banyak perincian (ketajaman), biasanya digambarkan sebagai piksel per inci (PPI), daripada monitor atau tablet Full HD kerana skrin yang lebih kecil membawa kepadatan yang lebih tinggi, walaupun ia mempunyai bilangan yang sama piksel.

Perbezaan QHD dan WQHD telefon pintar

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, pengeluar terdesak untuk meletakkan skrin beresolusi lebih tinggi ke dalam telefon. Kadang-kadang berpendapat bahawa resolusi melebihi HD Penuh dibazirkan pada panel yang agak kecil. Bahkan orang yang mempunyai penglihatan yang sempurna sukar untuk melihat perbezaannya.

Walau apa pun, senario ini mengabaikan dua faktor: pertama, anda cenderung memegang telefon pintar lebih dekat daripada anda berbanding dengan skrin pada komputer riba atau tablet, yang bermaksud mata anda dapat melihat dengan lebih terperinci. Kedua, anda mungkin menggunakan telefon anda dengan alat dengar VR pada masa akan datang, dan pada ketika itu anda mahu sebanyak mungkin piksel tepat di depan mata anda.

Hasilnya, skrin Quad High Definition (QHD, atau Quad-HD) menjadi lebih biasa di telefon bimbit berkualiti tinggi. Quad-HD adalah empat kali definisi standard 720p HD, yang bermaksud anda dapat memuat jumlah piksel yang sama dengan empat paparan HD ke dalam paparan QHD dengan ukuran yang sama, iaitu 2.560 x 1.440 piksel, atau 1440 p. Seperti semua resolusi yang berasal dari HD, yang ini mempunyai nisbah aspek 16: 9 yang luas, begitu juga QHD juga boleh disebut sebagai WQHD (Wide Quad High Definition. Beberapa pengeluar meletakkan "W" di depan QHD untuk mewakili nisbah aspek lebarnya.

Apa itu 2K?

Tidak, ini tidak merujuk kepada penerbit permainan video yang diketahui ramai orang. Dalam kesungguhan, kadang-kadang anda akan melihat Quad-HD atau WQHD disebut sebagai 2K, dengan idea bahawa ia adalah separuh daripada resolusi HD 4K yang terdapat pada set TV mewah (lebih lanjut mengenai itu kemudian). Nama 2K berasal dari ukuran piksel yang lebih besar (2048), mewakili lebih dari 2.000 piksel. Ini bermaksud bahawa setiap paparan dengan resolusi lebih besar dari 2,048 × 1,080 dapat digambarkan sebagai 2K.

qHD

Anda kadang-kadang akan melihat rujukan ke "qHD" (dengan huruf kecil "q"), dan qHD tidak boleh dikelirukan dengan QHD. Walaupun memiliki nama yang sangat mirip, qHD bermaksud Quarter High Definition, dan mempunyai resolusi paparan 960 x 540 piksel (satu perempat 1080p Full HD.)

Telefon pintar dan konsol genggam mewah, seperti Playstation Vita, menggunakan spesifikasi qHD. Hari ini, qHD umumnya terdapat pada paparan peranti yang jauh lebih kecil dengan kepadatan piksel yang agak tinggi.

Perbezaan Paparan 4K dan UHD

Resolusi 4K dan Ultra High Definition (UHD) menimbulkan kekeliruan kerana kedua-dua istilah tersebut sering digunakan secara bergantian ketika sebenarnya, mereka tidak sama.

Paparan 4K benar digunakan dalam produksi profesional dan pawagam digital dan ciri 4096 x 2160 piksel.

UHD berbeza kerana paparan dan siaran standard pengguna dengan ketetapan 3840 x 2160 piksel — iaitu empat kali ganda daripada HD 1080p Penuh apabila anda menggunakan pendaraban (8.294.400 piksel berbanding 2.073.600).

Perbandingan 4K berbanding UHD turun ke nisbah aspek yang sedikit berbeza. Dunia pawagam digital mempunyai 4.096 piksel mendatar, dan paparan rumah menggunakan 3.840 piksel mendatar, namun keduanya mempunyai kiraan menegak yang sama iaitu 2.160. UHD juga penerus HD dengan nisbah aspek 16: 9 seperti HD, yang bermaksud skrin serasi dengan kandungan Full HD.

Kedua-dua definisi 4K dan UHD dapat dipendekkan menjadi 2.160 p untuk menyamai piawaian HD yang sebelumnya, tetapi ini akan membingungkan kerana anda akan mempunyai dua standard di bawah spesifikasi 2160p daripada satu. Oleh kerana perbezaan piksel agak marginal, perbezaannya berbeza. Beberapa jenama lebih suka menggunakan moniker UHD ketika memasarkan TV terbaru mereka untuk mengelakkan kekeliruan, tetapi kedua-dua istilah itu terus digunakan secara bergantian untuk pemasaran.

Sebagai penutup, tidak ada alasan sebenar untuk menggunakan skrin 4K atau UHD di telefon kerana kedua-duanya memerlukan lebih banyak tenaga. Mempunyai lebih banyak piksel yang menyala bermakna lebih banyak tenaga habis dari bateri. Anda akan berakhir dengan telefon bimbit atau telefon bimbit yang tidak berjaya sepanjang hari. Pertaruhan terbaik anda ialah mendapatkan telefon pintar dengan skrin Quad-HD berkualiti tinggi. Sekiranya anda ingat pernyataan dari awal artikel ini, ia mengatakan bahawa ketumpatan mewakili ketajaman, dan pada telefon pintar, QHD (bukan qHD) akan menjejalkan piksel tersebut dengan baik.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found