Ulasan Motorola Moto 360: Jam pintar generasi pertama kini lebih murah daripada sebelumnya

Ulasan Motorola Moto 360: Jam pintar generasi pertama kini lebih murah daripada sebelumnya

Gambar 1 dari 10

Motorola Moto 360

Motorola Moto 360
Motorola Moto 360 pada pengecas
Ulasan Motorola Moto 360
Ulasan Motorola Moto 360
Motorola Moto 360 belakang
Motorola Moto 360
Motorola Moto 360
Motorola Moto 360
Motorola Moto 360 dan kotak
£ 199 Harga semasa dikaji

Kemas kini: Moto 360 kini telah digantikan oleh Moto 360 2, tetapi anda masih boleh membeli yang asli. Ia jauh lebih murah daripada yang ada, kini tersedia sekitar £ 150 dari peruncit utama seperti John Lewis. Namun, adakah anda harus membelinya? Saya tidak yakin itu adalah keputusan membeli yang tepat.

Moto 360, walaupun tidak dapat dinafikan menarik untuk dilihat dan dipakai, adalah peranti Android Wear generasi pertama. Ia menderita bateri yang lemah, dan CPU OMAP-nya lebih lambat daripada kebanyakan jam pintar moden. Moto 360 generasi ke-2, sebaliknya, meningkatkan reka bentuk, meningkatkan jangka hayat bateri dan meningkatkan prestasi dengan margin yang ketara.

Terlebih lagi, Moto 360 2 tersedia dalam dua ukuran yang berbeza, model 46mm yang lebih besar dilengkapi dengan bateri yang lebih besar, dan dapat disesuaikan melalui perkhidmatan Moto Maker Motorola. Sekiranya anda dapat tambahan £ 60, perlu dipertimbangkan. Anda boleh membaca ulasan Moto 360 asal kami di bawah.

Sejak awal jam mekanikal, satu elemen reka bentuk telah menguasai semua yang lain - jam tangan selalu mempunyai wajah bulat. Tetapi dalam dunia jam tangan pintar dan gelang kecergasan yang baru, nampaknya wajah klasik, jam pusingan kebanyakannya telah ditinggalkan, atau paling tidak ia berlaku sehingga kedatangan Motorola Moto 360.

Ulasan Motorola Moto 360: reka bentuk

Mungkin ini disebabkan oleh kecekapan pembuatan - anda boleh memotong lebih banyak kotak dari sehelai LCD daripada yang bulat - bagaimanapun, tetapi jam tangan persegi, terutama yang sama hambar dan membosankan seperti LG G Watch, tidak kelihatan sebaik satu pusingan, seperti yang dibuktikan oleh Moto 360.

Motorola Moto 360

Bukan hanya bentuknya. Segala-galanya mengenai reka bentuk Moto 360 menjerit kecanggihan dan daya tarikan mewah. Tepi depan kaca bergeser tajam, dan serong itu mengiris ke belakang ke arah badan keluli jam tangan, di mana ia tiba-tiba jatuh ke sisi menegak jam tangan. Terdapat butang bersaiz baik di sisi untuk membangunkan jam tangan dan mematikannya, dan tali kulit tebal terasa indah dibuat dengan baik.

Lihat ulasan berkaitan Motorola Moto 360 2: Jam tangan Android Wear yang paling menarik Jam pintar terbaik tahun 2018: Jam tangan terbaik untuk diberikan (dan dapatkan!) Ulasan Jam Tangan Krismas ini: Jam pintar asal Huawei masih menjadi pembelian terbaik

Moto 360 kelihatan hebat sama ada anda membeli model perak, yang dilengkapi dengan tali kelabu, atau yang hitam, yang dilengkapi dengan tali hitam. Ia juga selesa dipakai, yang bukan sesuatu yang dapat kita katakan untuk semua jam pintar yang telah kami cuba. Dan terdapat banyak pilihan wajah jam tangan yang terpasang; anda mendapat enam standard, dan sudah ada banyak pilihan untuk dipilih di Google Play.

Ulasan Motorola Moto 360: ciri

Balikkannya dan anda akan melihat tujuh titik kecil di bahagian belakang - bukti fakta bahawa Moto 360 dilengkapi dengan monitor denyut jantung optik - dan dalam kejayaan reka bentuk bersih yang lain daripada kekacauan, tidak ada kenalan pengecasan yang terdedah. Motorola Moto 360 menggunakan pengecasan induksi tanpa wayar Qi, dan buaian pengecas disertakan dalam kotak.

Motorola Moto 360 pada pengecas

Pasang pengecas itu ke penyesuai USB utama yang disediakan, atau soket ganti pada PC atau komputer riba anda, dan yang perlu anda lakukan untuk mengecas Moto 360 adalah meletakkannya di tempatnya. Dengan sentuhan yang rapi, wajah jam berputar ke samping ke mod jam penggera setiap kali anda melakukan ini, menunjukkan jumlah cas bateri yang tersisa dengan garis biru yang memanjang secara beransur-ansur di sekeliling keliling muka jam.

Seperti jam tangan pintar lain yang telah kami uji, Moto 360 juga sukar: penilaian IP67 bermaksud ia akan bertahan ketika dipakai di pancuran mandi atau di kolam renang, walaupun kami tidak menasihati untuk menyelam terlalu dalam kerana ia hanya dinilai untuk direndam di 1m air sehingga 30 minit. Di bahagian depan, muka jam tangan dibuat dari Gorilla Glass 3 yang tahan calar dan pecah.

Ulasan Motorola Moto 360: spesifikasi, penggunaan sehari-hari dan hayat bateri

Reka bentuk bulat pastinya membezakan Moto 360 daripada pertandingan Android Wear. Namun, sejak menjalankan Android Wear, ada sedikit perbezaan cara kerjanya. Anda menavigasi di antara muka jam dengan menggesek dan menatal, pemberitahuan muncul di kad gaya Google Now, dan anda boleh menggunakan pengecaman suara untuk menetapkan penggera, entri kalendar dan memulakan navigasi, antara lain.

Android Wear dirancang dari awal untuk menyokong wajah jam tangan bulat, jadi reka bentuk putaran Moto 360 berfungsi dengan sempurna, dan paparan IPS beresolusi 1.56 inci, 320 x 290 di bawah kaca cukup terang untuk selesa dilihat dalam kebanyakan keadaan (kami mengukurnya pada 502cd / m2 dengan muka jam putih yang kebanyakannya). Tampaknya lebih banyak bangun dan bergerak daripada G Watch pada kecerahan maksimum (404cd / m2), dan kerana ia adalah peranti Android Wear pertama yang memiliki sensor cahaya, ia juga akan menyesuaikan diri dengan persekitarannya.

Secara lalai, paparan Moto 360 sering dimatikan, tetapi skrin akan aktif setiap kali anda mengangkat lengan dan memutar pergelangan tangan. Ini adalah isyarat yang berfungsi 99% sepanjang masa, dan jauh lebih dipercayai daripada LG G Watch, jadi tidak perlu meninggalkan layar secara kekal.

Seperti banyak alat pakai lain (seperti Samsung Gear Live), monitor denyut jantung Moto 360 hanya dapat melakukan pengukuran sekali sahaja dan tidak dapat memantau denyut nadi anda secara berterusan, menjadikannya tidak berguna sebagai alat latihan. Ia juga dipengaruhi oleh pergerakan, jadi anda harus berhenti ketika melakukan perkara itu. Di sisi positifnya, pengukuran tampaknya cukup tepat, dan kami menyukai aplikasi Motorola Heart Activity yang sesuai dengannya. Ini berfungsi dengan cara yang serupa dengan aplikasi pedometer piawai Android Wear, memaparkan degupan jantung anda selama seminggu yang lalu, dan mengawasi hal-hal dengan mengukur kadar nadi anda secara berkala apabila melihat anda mempunyai sesuatu yang lebih aktif daripada duduk di meja.

Motorola Moto 360 belakang

Akan sukar untuk memantau segala jenis aktiviti jika anda tidak memakai jam tangan pada masa itu, dan jangka hayat bateri yang buruk bermakna anda mungkin akan menghabiskan banyak masa dengan Moto 360 dari pergelangan tangan anda. Dengan skrin dalam mod lalai dan diatur untuk dimatikan secara berkala, Moto 360 tidak akan bertahan lebih lama daripada satu setengah hari bagi kita.

Ini adalah peningkatan pada prestasi yang dialami pelanggan AS sebelum kemas kini baru-baru ini, tetapi masih belum cemerlang. Kami juga menjalankan ujian bateri jam pintar baru di Moto 360: kami menghubungkannya ke akaun Gmail ujian yang disiapkan dengan peringatan setiap lima minit, tetapkan skrin ke tetapan waktu tunggu minimum dan kecerahan penuh. Setelah beberapa jam ujian kami dapat memproyeksikan jangka masa penuh 27 jam. LG G Watch memperoleh 50 jam dalam ujian ini, dan Samsung Gear Live 36 jam.

Apa yang harus dipersalahkan? Kami mengesyaki ia ada kaitan dengan pemproses 360, cip Ti OMAP 45nm berusia empat tahun yang juga bertanggungjawab untuk prestasi Moto 360 yang sedikit gagah. Jam tangan Android yang lain didasarkan pada komponen yang lebih moden, lebih cekap, dan faedahnya jelas kelihatan.

Ulasan Motorola Moto 360: keputusan

Dari segi reka bentuk dan daya tarikan keseluruhan, Motorola Moto 360 menerajui jam tangan Android. Ini adalah jam tangan pintar yang diinginkan untuk alasan lain daripada hanya statusnya sebagai permata berteknologi tinggi: kelihatan hebat dalam warna perak atau hitam, dan selesa dipakai untuk jangka masa panjang.

Motorola Moto 360 dan kotak

Walau bagaimanapun, dengan pengeluar lain yang mempersiapkan reka bentuk jam tangan pintar Android Wear yang berwajah bulat, dan Apple Watch dalam perjalanan awal tahun depan, terdapat beberapa persaingan serius dalam pertandingan untuk Motorola Moto 360. Itu, ditambah dengan kenyataan bahawa ia adalah Android paling mahal Pakai peranti lagi, ini bermaksud kita enggan memberikannya cadangan yang tegas.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found