Kajian Seagate Business Storage 4-Bay NAS

Kajian Seagate Business Storage 4-Bay NAS

Gambar 1 dari 4

Seagate Business Storage 4-Bay NAS

Seagate Business Storage 4-Bay NAS
Seagate Business Storage 4-Bay NAS
Seagate Business Storage 4-Bay NAS
£ 926 Harga semasa dikaji

Kotak NAS Penyimpanan Perniagaan Seagate 4-Bay kelihatan seperti nilai yang sangat baik di atas kertas. Model paling atas yang dikaji menawarkan penyimpanan mentah 16 TB, ditambah ciri perlindungan data termasuk slot modul penyimpanan sejagat bersepadu untuk membuat sandaran ke dan dari media yang boleh ditanggalkan, dengan harga £ 772.

Pemasangannya pantas. Alat Penemuan Seagate menemukan alat di rangkaian dan menawarkan untuk memetakan folder bersama ke huruf pemacu tempatan. Unit ini dibekalkan dengan keempat-empat pemacu Barracuda dalam array RAID5, tetapi anda boleh memilih cermin atau jalur.

Seagate Business Storage 4-Bay NAS

Antaramuka web utama lambat tetapi mudah dinavigasi, dan alat ini dapat menggunakan pangkalan data pengguna tempatan sendiri atau berintegrasi dengan domain Direktori Aktif untuk keselamatan akses. Ia menyokong CIFS, NFS, FTP dan AFP, dan anda boleh membuat sasaran iSCSI berasaskan fail pada volume yang sama. Sekiranya anda mahukan sasaran berasaskan blok, jumlah RAID mentah yang berasingan mesti dibuat.

Ciri sandaran tidak mengapa. Perkakas dapat bertindak sebagai sasaran Mesin Waktu, dan anda dapat membuat pekerjaan cadangan berjadual untuk menyalin saham yang dipilih ke alat Seagate NAS yang lain. Pekerjaan juga dapat dibuat untuk menyalin data ke dan dari peranti USB luaran atau slot USM. Untuk sandaran stesen kerja Windows, disertakan lesen sepuluh pengguna untuk Seagate's BlackArmor Backup 2011.

Seagate Business Storage 4-Bay NAS

Di sinilah ia mula salah. Anda boleh mendapatkan akses jarak jauh ke perkakas melalui perkhidmatan Akses Global, tetapi ciri-ciri itu kurang ditawarkan oleh Synology dan Qnap.

Alat ini juga lemah. Drag-and-drop salinan klip video 2.52GB dikembalikan dengan kelajuan membaca dan menulis rendah 78MB / saat dan 35MB / saat. Kelajuan FTP menggunakan FileZilla hanya sedikit lebih cepat, dan menyalin fail ke dan dari bahagian pada pemacu Seagate Backup Plus di slot USM kembali walaupun kadar membaca dan tulis lebih perlahan 57MB / saat dan 43MB / saat.

Penyimpanan Perniagaan adalah nilai yang baik - anda tidak akan mendapat perkakas empat-tempat 16 TB. Bayaran balik berprestasi rendah dan terlalu sedikit ciri.

Spesifikasi asas

Kapasiti 16.00TB
Keupayaan RAID iya

Sambungan

Port Ethernet 2
Sambungan USB? iya

Fizikal

Dimensi 160 x 254 x 208mm (WDH)

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found