Ralat 'Tiada Laluan ke Host' di Linux - Apa yang Perlu Dilakukan

Adakah anda pernah menemui ‘No Route to Host’ semasa cuba menjangkau pelayan di Linux? Kesalahan sambungan perkhidmatan ini mungkin menjengkelkan, tetapi anda boleh memperbaikinya setelah anda mengenal pasti penyebabnya.

Ralat 'Tiada Laluan ke Host' di Linux - Apa yang Perlu Dilakukan

‘No Route to Host’ menunjukkan masalah rangkaian, biasanya yang muncul ketika pelayan atau host tidak bertindak balas. Ini mungkin berlaku kerana masalah rangkaian atau kerana penyediaan yang tidak sesuai.

Kami akan membahas bagaimana menyelesaikan masalah dan memperbaiki keadaan rangkaian anda dalam artikel ini.

Adakah Tetapan Rangkaian Anda Betul?

Sebelum kita melihat sebab yang lebih khusus untuk masalah ini, pastikan tetapan rangkaian anda betul. Bolehkah anda menyambung ke web? Adakah DNS anda dikonfigurasi dengan betul?

  1. Mari mulakan dengan menjalankan perintah ini untuk mengetahui: systemd-menyelesaikan –statusPerintah Linux
  2. Sekiranya anda melihat masalah DNS di sana, kembali ke konfigurasi rangkaian anda dan buat semula jika anda perlu. Sekiranya anda menggunakan rangkaian standard dengan IP dinamik, nombor DNS akan dikemas kini secara automatik.
  3. Untuk mengkonfigurasi DNS anda secara manual, pergi ke Pengurus Rangkaian dan masukkan alamat IP secara manual di tab IPv4.
  4. Sekiranya pengedaran Linux anda tidak mempunyai desktop grafik, pergi ke "/etc/systemd/resolved.conf", cari garis DNS dan ubah nombor dengan nombor DNS yang anda mahukan dan buat konfigurasi lain jika anda perlu.
  5. Juga, jika anda telah menyiapkan IP statik, anda mungkin ingin kembali ke IP dinamik dan membiarkan rangkaian anda mendapatkan maklumat sambungan melalui DHCP.

Jangan lupa untuk memulakan semula komputer anda sebelum cuba menyambung ke hos sekali lagi. Sekiranya anda masih mendapat ‘No Route to Host’ teruskan membaca.

Adakah Host Server Dalam Talian?

Langkah seterusnya adalah memastikan bahawa hos yang anda cuba sambungkan sebenarnya dalam talian. Lagipun, salah satu penyebab ralat yang paling kerap berlaku adalah bahawa perkhidmatan ini tidak dijalankan kerana penyelenggaraan atau masalah lain.

Sekiranya perkhidmatan tidak dalam talian, periksa sama ada hosnya. Kadang-kadang perkhidmatan mungkin telah berhenti atau tidak dimulakan, walaupun tidak ada yang salah dengan pelayan itu sendiri.

  1. Dengan menggunakan systemd, jalankan arahan: nama perkhidmatan status sudo systemctl

Sekiranya perkhidmatan berjalan, anda perlu mencari sebab lain.

Adakah Anda Menyambung ke Pelabuhan Kanan?

Periksa semula sebarang dokumentasi yang mungkin disediakan oleh tuan rumah. Amalan biasa bagi pengurus pelayan untuk mengunci port yang tidak digunakan untuk meningkatkan keselamatan pelayan. Penyerang sering menggunakan port biasa untuk menyasarkan perkhidmatan Linux.

Sekiranya anda cuba menyambung ke pelayan anda sendiri, anda dapat mengesan kembali perkhidmatan ke port yang betul. Untuk melakukan ini, anda perlu memasang alat keselamatan yang dapat membantu anda melihat port terbuka - NMAP.

Berikut adalah arahan untuk memasang NMAP di pelbagai distribusi Linux:

CentOS: yum pasang nmap

Debian: apt-get pasang nmap

Ubuntu: sudo apt-get install nmap

Setelah memasang NMAP, periksa untuk melihat port terbuka dengan arahan berikut: sudo nmap -sS target-server-ip

Sekiranya anda tidak mempunyai akses langsung ke pelayan, anda harus menghubungi hos. Tetapi sebelum anda melakukannya, perhatikan beberapa kemungkinan penyebab lain untuk ralat ‘No Route to Host’ di Linux.

Adakah Nama Tuan Rumah Betul?

Anda juga mungkin mendapat ralat ‘No Route to Host’ jika komputer dan pelayan yang anda cuba sambungkan untuk menggunakan nama host yang berbeza. Kedua-dua mesin harus dikonfigurasikan untuk berhubung antara satu sama lain.

Selain daripada konfigurasi host yang biasa, anda ingin memberi perhatian kepada file hosts.deny dan hosts.allow di “/ etc”. Sekiranya anda cuba menyambung ke pelayan baru, pastikan anda mendapat nama host pelayan dengan betul.

Adakah iptables Menyekat Sambungan?

iptables cukup berguna semasa anda ingin mengkonfigurasi jadual firewall kernel Linux. Kawalan penuh yang diberikan kepada anda terhadap lalu lintas yang masuk dan keluar dari komputer anda sangat bagus.

Tetapi melalui kesalahan konfigurasi yang mudah, iptables dapat menyekat sambungan ke port yang ingin anda jangkau dan menimbulkan kesalahan 'No Route to Host'.

  1. Pertama, cetak senarai iptables dan sambungannya dengan menaip sudo iptables -L dan memukul Masukkan. Perintah Linux 2
  2. Untuk memeriksa sama ada iptables harus disalahkan, jalankan arahan berikut: sudo iptables -S. Ini akan membolehkan anda melihat apakah peraturan iptables yang telah anda tetapkan menyekat sambungan. Anda mungkin perlu menambahkan peraturan penerimaan ke rantai INPUT lalai. Perintah Linux 3
  3. Untuk membersihkan peraturan firewall untuk firewall luaran, anda boleh menggunakan arahan ini: sudo iptables -F Perintah Linux 4

Pemikiran Penutup

Seperti yang anda lihat, mungkin memerlukan sedikit masa untuk sampai ke bahagian bawah ralat ‘No Route to Host’, tetapi langkah di atas akan membantu anda. Walaupun kelihatan seperti masalah yang rumit, seringkali ia adalah hasil konfigurasi yang bertentangan atau masalah rangkaian yang mudah.

Adakah anda menemui kemungkinan penyebab dan pembaikan untuk ralat ini? Beri kami komen dan beritahu kami mengenainya.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found