Cara Memesan Uber untuk Orang Lain

Pada Jun 2017, Uber memperkenalkan fitur baru yang menakjubkan yang membolehkan pengguna meminta dan menjadualkan perjalanan untuk orang lain.

Cara Memesan Uber untuk Orang Lain

Sekiranya rakan atau orang yang anda sayangi tidak memiliki telefon pintar atau terlupa telefon bimbitnya di rumah tetapi sangat memerlukan perjalanan, anda boleh menjadualkan perjalanan Uber untuk mereka dengan mudah. Satu-satunya perkara yang perlu mereka lakukan ialah menunggu kereta tiba, kerana semua yang lain dapat dikendalikan melalui telefon pintar anda.

Dalam artikel ini, kami akan menerangkan cara memesan Uber untuk orang lain menggunakan dua kaedah popular. Terlepas dari kaedah yang anda pilih, pastikan anda selalu menggunakan versi terbaru aplikasi Uber untuk mengelakkan masalah yang berpotensi.

Kaedah Pertama: Pesan Perjalanan untuk Orang Lain Menggunakan Aplikasi Uber di Telefon Anda

Langkah-langkah berikut akan menunjukkan kepada anda cara memesan perjalanan Uber untuk seseorang yang menggunakan peranti mudah alih anda:

 1. Buka Aplikasi Uber
 2. Ketik "Di mana?"

  Pesan Uber untuk Orang Lain

 3. Tukar penunggang dengan mengklik pilihan "Untuk saya"
 4. Setelah menu lungsur turun memaparkan pilihan baru anda, ketuk “Pilih siapa yang menunggang”

Uber untuk Orang Lain

Dari sini anda boleh membenarkan aplikasi Uber mengakses senarai kenalan anda dan memilih nombor telefon dari sana, atau anda boleh menolak akses dan memasukkan nombor secara manual. Ini mestilah nombor telefon orang yang anda menjadualkan perjalanan Uber.

Pesan Uber untuk Orang Lain

Selepas itu, tetingkap baru akan muncul yang menerangkan terma dan syarat ciri ini, jadi pastikan untuk membaca semuanya dan ketuk Terima. Ini akan membawa anda ke borang baru di mana anda mesti mengisi maklumat rakan anda.

Cukup masukkan nama depan dan nama belakang rakan anda dan ketik Teruskan. Aplikasi Uber kemudian akan mempunyai nombor telefon dan nama penuh rakan anda. Juga, perlu diperhatikan bahawa pemandu Uber juga melihat maklumat yang anda masukkan, jadi pastikan anda memasukkan semuanya dengan betul.

Selepas anda melakukannya, masukkan lokasi di mana pemandu Uber harus menjemput rakan anda dan kemudian pilih di mana mereka harus menurunkannya. Anda juga dapat memilih antara UberX, yang merupakan pilihan yang lebih murah (kereta yang memuat empat orang atau lebih), dan Uber XL jika rakan anda memerlukan kenderaan yang lebih besar (minivan dan SUV.)

Cara Memesan Uber untuk Orang Lain

Untuk menyelesaikan proses, ketuk Confirm Uber, dan rakan anda akan mendapatkan perjalanan dalam masa yang singkat. Mereka juga akan menerima pautan ke pelacak Uber masa nyata sehingga mereka dapat memantau merekakenderaan tepat lokasi sementara mereka menunggu.

Kaedah Kedua: Memesan Perjalanan untuk Orang Lain Menggunakan Profil Keluarga Uber

Sekiranya anda mencari jalan keluar yang lebih kekal, maka Profil Keluarga Uber adalah jalan terbaik. Dengan menggunakan pilihan ini, anda boleh menambahkan hingga empat orang ke satu profil. Semua ahli kumpulan dapat memesan perjalanan untuk ahli lain dalam senarai.

Anda boleh menyediakan akaun keluarga dengan mengikuti langkah berikut:

 1. Buka aplikasi Uber anda
 2. Ketuk butang menu (tiga garis mendatar)
 3. Ketik pada Tetapan (biasanya pilihan terakhir di menu bar sisi)
 4. Pilih pilihan Tambah Profil Keluarga yang terdapat di bahagian Profil
 5. Ketuk Tambah Ahli Keluarga - senarai kenalan anda akan dilancarkan
 6. Cari nombor yang ingin anda senaraikan sebagai "keluarga" dan pilih
 7. Ketik Hantar Jemputan

Ahli keluarga yang ingin anda tambahkan akan menerima jemputan anda, dan semua yang perlu mereka lakukan adalah menerimanya.

Langkah terakhir memerlukan anda memilih kaedah pembayaran.

Gunakan Teksi Masa Depan

Uber berkembang pesat sejak aplikasi dilancarkan pada tahun 2010, dan semakin baik dan semakin baik. Kenyataan bahawa syarikat inovatif ini terus meningkatkan perisiannya dan meningkatkan perkhidmatannya hanya menunjukkan bahawa syarikat itu berpotensi untuk bertahan lama dan bahkan memberikan pilihan yang lebih baik daripada yang ada sekarang.

Sekiranya anda mencuba salah satu kaedah yang dijelaskan dalam artikel ini, silakan kongsi pengalaman anda di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found