Cara Memuatkan Fail SRT / VTT dari URL

Oleh kerana semakin banyak perkhidmatan streaming bergerak dalam talian, anda mungkin menonton filem dan siri TV kegemaran anda dalam penyemak imbas. Sekiranya anda menggunakan Netflix atau HBO GO, mengakses fail kapsyen tertutup (CC) atau VTT / SRT adalah pelayaran biasa. Walau bagaimanapun, banyak perkhidmatan percuma tidak menawarkan CC secara lalai dan walaupun tersedia, kemungkinan bahasa itu bukan bahasa Inggeris.

Cara Memuatkan Fail SRT / VTT dari URL

Inilah sebabnya mengapa anda perlu memuatkan SRT / VTT dari URL. Bagi mereka yang tidak pernah melakukannya sebelumnya, kaedah ini mungkin kelihatan luar biasa kerana melibatkan GitHub Gist, Google DevTools, dan pengkodan asas. Tetapi jika anda mengikuti langkah ke T, anda tidak akan menghadapi masalah untuk memuatkan fail yang diberikan.

Cara Memuat SRT / VTT dari URL

Langkah 1

Pertama, anda perlu memuat turun dan memasang Visual Studio Code dan mendapatkan fail sari kata / SRT untuk filem / siri yang ingin anda tonton. Dan jangan bimbang tidak akan ada pengekodan serius, hanya beberapa penyalinan dan tampalan yang mudah.

Langkah 2

Lancarkan Kod Visual Studio dan masukkan baris berikut:

1 var thisWidth = jwplayer (‘media-player’). GetWidth ();

2 var thisHeight = jwplayer (‘media-player’). GetHeight ();

3

4 var suck = jwplayer (‘media-player’) [0] .allSources;

5 jwplayer (‘media-player’). Persediaan ({

6 "senarai main": [{"sumber": menghisap, "trek": [{"fail": "", "label": "Bahasa Inggeris", "jenis": "kapsyen", "lalai": benar}]} ]

7 "lebar": Lebar ini,

8 "tinggi": tinggi ini

9 });

langkah 1

Catatan: Nombor mewakili garis kod. Mereka muncul secara lalai sebaik sahaja anda mula menyalin dan menampal dan bukan sebahagian daripada kod. Pastikan tidak terlepas apa-apa atau muslihat tidak akan berjaya.

Langkah 3

Dengan bahagian yang sukar, sekarang adalah masa untuk membuat URL CC anda. Lancarkan //gist.github.com, ambil fail sari kata dan masukkan ke tetingkap utama Gist Github.

langkah 3

Anda akan melihat dua tetingkap yang berasingan, tatal ke atas dan hapus yang pertama dengan mengklik ikon tong sampah. Tetingkap yang mempunyai "subtitles.srt" di kotak teks harus tetap ada. Tatal ke bahagian bawah halaman dan klik butang "Buat inti awam", ini menjadikan sari kata anda menjadi kod yang diberi masa.

Akhirnya, tekan butang RAW di kanan atas tetingkap Gist untuk mendapatkan kod dalam URL.

Nota PENTING: Jangan tutup sebarang tingkap, Visual Studio Code atau Gist Git hub kerana anda memerlukannya untuk langkah lain.

Langkah 4

Pada ketika ini, anda boleh pergi ke filem atau siri dalam talian yang ingin anda tonton di Chrome. Untuk tujuan penulisan ini, kami telah menggunakan 123Movies dan mengujinya pada filem Nocturnal Animals. Walau apa pun, silap mata harus berfungsi untuk platform dan video lain selagi ia menyokong pemain JW untuk HTML5.

Untuk meneruskan, klik kanan pada tempat kosong di dalam penyemak imbas (dengan filem dihidupkan) dan pilih Periksa. Ini memunculkan DevTools dan anda perlu mengklik tab Console.

langkah 4

Susun atur DevTools mungkin kelihatan sedikit berbeza pada penyemak imbas anda, tetapi fungsi dan tujuannya sama.

Langkah 5

Kembali ke tetingkap Kod Visual Studio dan salin, kemudian tampal, kod tersebut ke dalam Konsol DevTools. (Anda memasukkan kod pada Langkah 2.)

Selepas itu, pergi ke tetingkap Gist Github dan salin URL sari kata. Untuk tepat, pilih semua yang terdapat di bar alamat dan tekan kekunci cmd atau Ctrl + C pada papan kekunci anda. Sekarang, anda perlu menampal URL ke lokasi yang tepat di dalam kod, itu adalah baris 6 seperti yang diberikan di bawah.

"Playlist": [{"sumber": menyedot, "trek": [{"file": "", "label": "Bahasa Inggeris", "jenis": "kapsyen", "lalai": benar}]}]

Tujuannya adalah kurungan kosong “” sebelah[{"Fail": dan keseluruhan URL masuk ke dalam kurungan. Ingatlah, langkah ini sangat penting dan anda tidak boleh ketinggalan atau tidak akan berjaya.

langkah 5

Langkah 6

Untuk mengesahkan perubahan, klik di sebelah baris terakhir (9 });) di dalam Konsol, kursor anda harus berada tepat di belakang titik koma. Kemudian tekan Enter dan barisan kod lain akan muncul secara automatik untuk mengesahkan bahawa anda telah melakukan semuanya dengan betul.

Langkah 7

Klik pada ikon X untuk keluar dari DevTools dan anda juga boleh menutup Kod Gist Github dan Visual Studio kerana anda tidak memerlukannya lagi. Klik pada butang main dan kemudian CC untuk memuatkan sari kata ke dalam filem / siri. Anda harus segera melihatnya di pemain.

Beberapa Kata-Kata Bijaksana

Satu kelemahan kaedah ini ialah isu sari kata terbenam. Banyak filem dalam talian dan siri perkhidmatan streaming luar jenama dilengkapi dengan sari kata terbina dalam yang tidak dapat dimatikan. Tidak perlu dikatakan, menonton video kegemaran anda dengan dua set CC mengganggu, paling tidak.

Perkara lain yang perlu anda pertimbangkan ialah kadar bingkai CC. Standard video umum adalah 30 fps, tetapi kemudian banyak filem dalam talian memilikinya sekitar 24 fps. Ini bermakna anda mungkin perlu menguji beberapa fail SRT untuk menentukan mana yang paling sesuai.

Kemahiran Menggodam Asas

Sejujurnya, satu-satunya bahagian yang sukar adalah mendapatkan kod di dalam Visual Studio Code tanpa membuat kesalahan. Dan kemudian anda juga perlu mendapatkan tempat untuk URL SRT di dalam Konsol DevTools. Kaedah ini juga berfungsi dengan fail VTT dan jika tidak ada aplikasi yang dapat menukar VTT ke SRT.

Satu cara atau yang lain, adakah kaedah ini sesuai untuk anda? Laman web streaming apa yang telah anda gunakan? Ceritakan pengalaman anda di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found