Life360 vs Cari Ulasan iPhone Saya: Mana Yang Lebih Baik?

Anda salah meletakkan telefon anda, dan anda bimbang anda mungkin kehilangannya atau seseorang mencurinya. Anda telah memanggil telefon anda, dan anda tidak dapat mendengarnya. Setelah memeriksa kereta dan tempat letak kereta anda, anda mula risau, tetapi kemudian anda ingat anda mempunyai aplikasi Life360 dan Find My iPhone di telefon anda.

Life360 vs Cari Ulasan iPhone Saya: Mana Yang Lebih Baik?

Oleh itu, persoalannya, yang mana satu yang lebih baik? Adakah Life360 aplikasi yang anda sukai, atau adakah kesederhanaan Find My iPhone paling menarik perhatian anda?

Apa yang mereka lakukan?

Cari iPhone Saya dan Life360 hanya serupa kerana ia membantu anda mengesan peranti anda. Tetapi, mereka sangat berbeza antara satu sama lain dalam beberapa cara.

Untuk memulakan, Life360 direka untuk membantu anda mengikuti rakan dan keluarga. Cari iPhone Saya lebih kerap digunakan untuk membantu anda mengesan telefon yang hilang atau dicuri.

Cari iphone saya

Walaupun kedua-dua aplikasi itu berharga, penting untuk diingat bahawa Cari iPhone Saya hanya tersedia di iPhone, jadi kami akan membandingkan keduanya dalam artikel ini untuk pengguna iOS kami.

Cari iPhone Saya

Cari iPhone Saya adalah aplikasi yang membolehkan anda mencari peranti iOS yang salah tempat, sama ada iPod, iPhone, iPad, atau Mac anda. Ia percuma dan senang digunakan.

Menggunakan Cari iPhone Saya

Aplikasi ini biasanya dimuat sebelumnya di semua peranti iOS dan menggunakan ID Apple dan kata laluan anda untuk log masuk yang selamat.

Sekiranya anda kehilangan peranti, anda boleh menggunakan laman web iCloud untuk mengesan peranti anda. Aplikasi ini membolehkan anda melindungi data anda dengan menghantar isyarat dan arahan ke peranti anda.

Apa yang Menjadikan iPhone Saya Istimewa?

Sekiranya peranti anda dihidupkan, anda boleh mengaktifkan GPS dan mencarinya di peta. Anda juga boleh mengunci peranti, mengunci peranti anda, memainkan suara, memaparkan mesej, dan bahkan memadamkan semua yang ada di telefon anda. Anda boleh menghantar mesej yang memberikan nombor telefon kepada sesiapa sahaja yang menemui telefon anda.

Dengan aplikasi ini, Anda dapat memasukkan perangkat ke dalam "Mode Kunci", yang secara automatik mengunci peranti dan memaparkan mesej dan nombor telefon untuk siapa saja yang menemui telefon. Sekiranya GPS telefon anda aktif pada masa itu, ia dapat memberi anda sejarah lokasi, yang dapat membantu anda mengetahui apa yang berlaku pada telefon anda setelah anda kehilangannya.

Kelemahan Cari iPhone Saya

Terdapat beberapa perkara mengenai Cari iPhone Saya yang harus kita sebutkan.

Pertama, jika anda ingin menjejaki rakan atau ahli keluarga, anda perlu menambahkannya ke Family Sharing atau mempunyai ID Apple dan kata laluan mereka untuk mengesannya. Ini adalah salah satu sebab bahawa Life360 mungkin menjadi pilihan yang lebih baik (ia dirancang untuk mengikuti orang lain).

Seterusnya, jika anda perlu menjejaki peranti iOS anda, anda perlu log masuk ke iCloud. Sekiranya anda tidak mempunyai peranti Apple sekunder, atau jika anda tidak mempunyai penyemak imbas yang disimpan dengan maklumat log masuk anda, anda tidak dapat mengakses Cari iPhone Saya dari jauh. Pada masa yang diperlukan, ini boleh menjadi masalah serius.

Terakhir, Cari iPhone Saya boleh sedikit terpukul atau terlepas lokasi sebenarnya. Mungkin ada beberapa sebab untuk ini, tetapi perkhidmatan tersebut mungkin tidak memberikan alamat yang tepat di mana telefon anda berada.

Cari iPhone Saya - Ringkasan

Secara keseluruhan, Cari iPhone Saya diarahkan untuk memulihkan peranti yang hilang atau dicuri. Sekiranya telefon tidak mempunyai sambungan internet, malangnya, anda tidak akan dapat melacaknya. Tetapi Cari iPhone Saya membolehkan anda memadamkan peranti anda dari jauh untuk melindungi maklumat sensitif yang anda ada.

Pastikan anda mengaktifkan tetapan iCloud pada peranti anda sebelum mula menggunakan aplikasi kerana aplikasi menggunakan perkhidmatan ini untuk berkomunikasi dengan peranti anda.

Kehidupan360

Aplikasi Life360 mendefinisikan dirinya sebagai pencari GPS dan keluarga. Ini bertujuan untuk membantu anda mencari telefon dan juga ahli keluarga anda. Ia lebih banyak maklumat yang lapar, yang mungkin dirasakan oleh beberapa orang yang tidak selesa.

Walau bagaimanapun, Life360 juga berfungsi pada Android, yang bermaksud anda dapat mencari kedua-dua peranti iOS dan Android anda dengan aplikasi ini.

Menggunakan Life360

Life360 jauh lebih mudah digunakan daripada Cari iPhone Saya dari Apple. Yang perlu anda lakukan ialah memuat turun aplikasi dan log masuk. Anda boleh menambahkan beberapa rakan dan ahli keluarga ke kalangan yang sama atau mempunyai beberapa kalangan yang berbeza.

Anda boleh menetapkan peranti untuk memberi tahu anda bila orang dalam lingkungan keluarga anda, di aplikasi, meninggalkan lokasi fizikal. Hal yang sama berlaku jika anda menggunakan aplikasi untuk mencari telefon anda, walaupun anda memerlukan akses ke peranti mudah alih seseorang di kalangan keluarga anda di aplikasi tersebut.

Kehidupan360

Setelah berada di Lingkaran, anda dapat mengetuk avatar siapa saja untuk mendapatkan lokasi telefon mereka. Tidak seperti Cari iPhone Saya, anda tidak memerlukan kelayakan masuk orang lain dan anda tidak perlu berkongsi pembelian atau maklumat khusus OS yang lain.

Apa yang Menjadikan Life360 Istimewa?

Anda dapat melihat lokasi masa nyata ahli keluarga atau peranti mudah alih anda. Anda boleh menjadikan lokasi anda peribadi, atau membiarkan seluruh keluarga melihat lokasi anda. Lingkaran yang anda buat dalam aplikasi tidak perlu terhad kepada ahli keluarga anda. Anda boleh memilikinya untuk rakan sekerja, rakan, dan sebagainya.

Life360 menggunakan teknologi GPS untuk mencari telefon anda. Anda juga boleh menghubungi pasukan sokongan Life360 jika anda memerlukan bantuan semasa menggunakan aplikasi. Contohnya, jika anda menghadapi masalah mencari telefon yang hilang, beri mereka telefon. Atau, walaupun kereta anda rosak, anda boleh menghubungi pasukan Life360, dan mereka boleh menggunakan lokasi anda untuk membantu anda memanggil trak tunda.

Life360 mempunyai banyak ciri hebat dengan perkhidmatan berbayar dan premium:

  • Pengesanan Kerosakan
  • Makluman lokasi - Tetapkan amaran untuk rumah, sekolah, dan tempat kerja. Apabila pengguna tiba, anda akan diberitahu.
  • Pemberitahuan hayat bateri
  • Sejarah perjalanan terkini (dengan kelajuan termasuk)
  • Penerangan yang berguna untuk ketika pengguna mematikan lokasi atau telefon mereka untuk mengelakkan daripada dijejaki.

Sekiranya anda memantau aktiviti dan keberadaan orang lain, Life360 jauh lebih unggul daripada Cari iPhone Saya.

Kelemahan Kehidupan360

Sama seperti Cari iPhone Saya, terdapat beberapa kelemahan untuk Life360. Pertama, jika peranti anda hilang atau dicuri, anda tidak mempunyai kawalan terhadap apa yang berlaku pada data anda. Anda hanya akan melihat bahawa ia sebenarnya telah hilang.

Life360 lebih mudah ditipu (tidak terlalu mudah) daripada Cari iPhone Saya. Kanak-kanak yang mahir berteknologi dapat menipu Life360 dengan mudah mengatakan mereka berada di tempat lain.

Life360 - Ringkasan

Life360 adalah penyelesaian yang tepat untuk mengikuti orang lain, tetapi tidak banyak cara untuk melindungi data anda sekiranya peranti anda dicuri.

Ia cukup tepat dan bahkan memberi anda alamat fizikal lokasi pengguna. Anda juga boleh mengetuk untuk mendapatkan petunjuk dan terus ke pengguna.

Life360 vs Cari iPhone Saya - Putusan

Aplikasi Find My iPhone diarahkan untuk mencari peranti iOS yang hilang dan mempunyai beberapa ciri keselamatan yang luar biasa. Life360 tidak mempunyai ciri ini, tetapi mempunyai alat sosial, dan berfungsi dengan kedua-dua peranti iOS dan Android.

Sekiranya anda ingin mencari dan melindungi peranti anda, gunakan aplikasi Find My iPhone. Sekiranya anda ingin mencari telefon anda dan memantau ahli keluarga anda, maka Life360 adalah untuk anda. Namun, tidak ada peraturan yang mengatakan bahawa anda tidak boleh memiliki keduanya.

Soalan Lazim

Memilih aplikasi lokasi yang tepat sangat penting untuk gaya hidup kita hari ini. Sekiranya anda mempunyai lebih banyak soalan, kami telah memasukkan beberapa jawapan lagi di sini:

Adakah Life360 percuma?

Life360 menawarkan perkhidmatan percuma dan berbayar. Perkhidmatan percuma memberi anda alat penjejakan asas, pilihan sembang, dan kemampuan untuk menyimpan ke lokasi untuk setiap lingkaran.

Versi berbayar merangkumi pengesanan kemalangan di mana anda akan menerima amaran jika pengguna dalam keadaan bencana. Ini adalah penyelesaian yang baik untuk mana-mana kalangan dengan pemandu muda.

Adakah Cari iPhone Saya percuma?

Tentunya! Apple tidak akan mengenakan bayaran kepada anda untuk penggunaan perkhidmatan lokasi GPS mereka.

Apa pilihan yang dimiliki pengguna Android?

Sekiranya anda menggunakan Android, berita baiknya adalah Life360 serasi rentas sehingga anda dapat terus berhubung dengan rakan dan keluarga iOS anda. Tetapi, anda mungkin memerlukan kaedah untuk mengelap telefon anda atau mengesannya.

Nasib baik, anda juga boleh melakukannya! Pengurus Peranti Android sangat mirip dengan Apple Cari iPhone Saya. Anda boleh log masuk ke akaun anda dari peranti lain dan menjejaki atau memadamkan telefon anda.

Sekiranya anda menggunakan peranti Samsung ada pilihan ketiga iaitu Find My Mobile. Ini bukan sahaja membolehkan anda mengesan dan memadam peranti anda, tetapi anda juga boleh menukar kod kunci skrin!

Aplikasi mana yang akan anda pilih dan mengapa? Beritahu kami pendapat anda di bahagian komen.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found