Cara Unzip Fail CPGZ pada Mac

Bagi mereka yang menghadapi masalah dengan membuka fail zip dan menukarnya menjadi fail CPGZ di macOS, kami mempunyai panduan untuk membantu mempelajari cara membuka zip fail CPGZ. Bagi mereka yang bertanya apa itu fail CPGZ, CPGZ adalah arkib termampat yang menggabungkan format arkib Salin Masuk, Salin Keluar, dan pemampatan GZIP. Fail CPGZ mirip dengan fail TGZ yang menggunakan pemampatan GZIP dan bekas TAR pada macOS.

Cara Unzip Fail CPGZ pada Mac

Ketika pengguna Mac cuba membuka fail zip dan menukarnya menjadi fail CPGZ, ada beberapa masalah yang dapat terjadi. Kadang-kadang, apabila fail ZIP dizip, ia akan bertukar menjadi fail CPGZ, dan ketika Utiliti Arkib dilancarkan, fail tersebut akan kembali ke fail ZIP. Proses ini berterusan secara berterusan, sehingga hampir mustahil untuk membuka zip fail CPGZ di Mac anda. Berikut adalah beberapa sebab mengapa perkara ini berlaku dan bagaimana untuk menyelesaikan masalah ini juga.

Mengapa Fail dalam Format CPGZ?

Terdapat beberapa kemungkinan sebab fail anda dalam format CPGZ:

 • Beberapa penyemak imbas web tidak memuat turun fail dengan betul
 • Muat turun tidak lengkap
 • Fail rosak

Fail-fail ini dicirikan oleh proses perulangan di mana anda mengklik dua kali pada fail tetapi hanya membuat fail zip yang baru. Anda boleh menghabiskan berjam-jam mengklik dokumen itu, tetapi dokumen itu tidak akan terbuka untuk anda.

Cara Unzip Fail CPGZ

Terdapat banyak aduan dalam talian dan di forum mengenai ketidakmampuan pengguna untuk membuka zip fail jenis ini. Sekiranya anda mengalami masalah ini, anda tidak sendirian, dan untungnya ada pelbagai penyelesaian.

Muat turun Fail Lagi Dengan Penyemak Imbas Lain

Beberapa penyemak imbas web tidak memuat turun fail asal dengan betul, dan mungkin berfungsi menggunakan penyemak imbas lain seperti Safari, Google Chrome, atau Firefox. Secara amnya, ini akan menyelesaikan penyelesaiannya, kerana fail tidak dimuat dengan betul, sehingga menyebabkan masalah ini.

Terdapat juga dua kaedah lain yang dapat membantu menyelesaikan masalah ini dan boleh didapati di bawah. Sekiranya memuat turun dari penyemak imbas web lain tidak berkesan, atau bukan pilihan terus membaca.

Pasang & Gunakan Unarchiver

Pilihan lain adalah memuat turun dan memasang The Unarchiver. Ini adalah aplikasi pihak ketiga yang bagus untuk format pemampatan dan digunakan untuk mengarkibkan sebarang format fail. Unarchiver serupa dengan Utiliti Arkib lalai standard yang terdapat di Mac OS Sierra. Alat ini sangat bagus untuk menyelesaikan masalah fail ZIP / CPGZ pada Mac OS Sierra.

 1. muat turun dan pasang The Unarchiver.
 2. Cari dokumen yang anda hadapi
 3. Klik ‘Fail’ di sudut kanan atas skrin anda
 4. Klik ‘Dapatkan Maklumat’ untuk mengakses menu
 5. Pilih ‘Unarchiver’ di menu ‘Open With’
 6. Buka fail .zip atau .cpgz yang anda hadapi dengan penggunaan The Unarchiver dan biarkan ia menyahkompres.

Lepas zip dari Command Line

Sekiranya kedua-dua kaedah dari atas tidak berfungsi, pilihan ketiga untuk membuka zip fail CPGZ pada Mac OS X adalah menggunakan alat unzip baris perintah. Secara amnya, ini digunakan untuk memecahkan arkib dari kitaran .zip ke .cpgz. Langkah di bawah akan menunjukkan kepada anda cara melakukannya untuk arkib .zip asal:

 1. Hidupkan komputer Apple anda.
 2. Buka Terminal. Anda boleh menemuinya di folder ‘Utiliti’, di bawah Aplikasi.

 3. Cari fail .zip di Finder.
 4. Pada baris arahan, ketik "unzip" diikuti dengan spasi.
 5. Seret dan lepaskan fail .cpgz atau .zip ke tetingkap Terminal dan tekan enter. Anda boleh mengetikkan lokasi file di terminal perintah tetapi kaedah drag and drop secara automatik akan mengisi maklumat ini.
Buka Finder dan klik pada 'Aplikasi' di sebelah kiri untuk mengakses terminal arahan.

Kaedah baris perintah biasanya berfungsi untuk menyelesaikan masalah dan membuka zip fail CPGZ pada Mac OS X. Walaupun penyelesaian yang paling mudah adalah memuat turun fail sekali lagi menggunakan penyemak imbas yang berbeza dan proses penyahbekuan harus berjalan dengan betul, itu adalah masih berguna untuk mengetahui bahawa ada pilihan lain, terutamanya jika cuba menggunakan penyemak imbas lain tidak membetulkan masalahnya.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found