Cara Menambah Filem di Plex

Dengan Plex, anda dapat menstrim lebih daripada 20,000 filem dan rancangan TV secara percuma. Namun, jika anda ingin menonton sesuatu yang tidak terdapat dalam pangkalan data mereka yang mengagumkan, Plex memberi anda pilihan untuk memuat naik filem dari peranti anda dan menyimpannya di perpustakaan Plex Media Server. Setelah semua filem anda berada di perpustakaan Plex, anda boleh mengaksesnya dari mana-mana peranti yang disambungkan ke perkhidmatan media streaming ini.

Cara Menambah Filem di Plex

Cara Menambah Filem di Plex

Plex membolehkan anda membuat perpustakaan yang berbeza di mana anda boleh menyimpan filem, rancangan TV, muzik, foto, atau jenis kandungan lain. Dengan Plex Media Manager, anda boleh membuat folder berasingan untuk pelbagai jenis media dan mengalirkannya ke pelbagai peranti, seperti komputer riba, TV pintar, telefon bimbit, aplikasi web, dan pemain media digital yang lain.

Berita baiknya ialah anda tidak perlu menyalin setiap fail media ke peranti lain. Sebaliknya, anda boleh mengakses keseluruhan koleksi media anda dari peranti lain yang bersambung. Untuk melakukan ini, anda perlu memuat turun Plex Media Server ke peranti tempat anda menyimpan media anda. Plex juga perlu dipasang pada semua peranti yang ingin anda gunakan untuk menstrim filem dan rancangan TV.

Semasa menambahkan fail media baru ke perpustakaan Plex, anda perlu menentukan jenis media itu. Dengan cara itu, lebih mudah bagi anda untuk mengaksesnya dari peranti lain. Sebagai contoh, untuk menambahkan filem ke perpustakaan Plex, anda perlu menggunakan komputer riba atau komputer meja anda. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Buka penyemak imbas anda dan pergi ke laman web Plex.

 2. Pergi ke pilihan "Log masuk" di sudut kanan atas untuk log masuk ke akaun anda.

 3. Di laman utama, cari ikon "+" di sebelah "Perpustakaan" di bar sisi kiri, atau klik pada butang "Tambah Perpustakaan" di papan pemuka.

 4. Pilih "Filem" di tetingkap pop timbul.

 5. Taipkan nama folder.

 6. Pergi ke butang "Seterusnya".

 7. Klik pada butang “Browse for Media Folder”.

 8. Cari folder yang mengandungi filem yang ingin anda muat naik di komputer riba / komputer meja anda.

 9. Pilih "Tambah" dan kemudian "Tambah Pustaka."

Plex memerlukan beberapa minit untuk menambahkan semua metadata untuk fail media yang baru anda muat naik. Apabila anda ingin menonton filem yang anda tambahkan, anda membuka Plex pada peranti yang anda mahu tayangkan. Log masuk dan anda akan menemui filem baru di perpustakaan Plex Media Server anda.

Anda boleh menggunakan kaedah yang sama untuk menambahkan rancangan TV baru, atau fail media lain, ke pustaka Plex anda. Pastikan fail media yang ingin anda muat naik ke Plex sudah disimpan dalam folder berasingan, atau Plex tidak akan dapat mencarinya.

Tidak kira peranti mana yang anda pilih untuk mengalirkan kandungan Plex, komputer riba atau komputer di mana semua fail media anda disimpan akan selalu dihidupkan juga. Sekiranya atas sebab tertentu, Plex tidak dapat mencari filem yang disimpan di komputer anda, anda mungkin perlu mengemas kini pustaka Plex anda. Sekiranya tidak berfungsi, mulakan semula peranti yang anda mahu strimkan.

Apabila anda ingin menonton filem yang dimuat naik, peranti penstriman mesti disambungkan ke internet. Plex berfungsi di hampir semua sistem operasi, tetapi mungkin ketinggalan jika peranti anda mempunyai pemproses yang lebih lama. Terdapat syarat lain yang mesti dipenuhi oleh peranti anda agar anda dapat menggunakan semua perkhidmatan Plex. Sebagai contoh, anda harus mempunyai sekurang-kurangnya 2GB RAM, menurut Plex.

Cara Mengurus Filem di Plex

Walaupun proses penambahan filem baru ke perpustakaan Plex anda agak mudah, mengatur perpustakaan media anda mungkin menjadi masalah jika anda mempunyai banyak fail. Sebarang perubahan yang ingin anda buat ke perpustakaan Plex anda mesti dilakukan melalui Plex Media Manager di komputer anda. Sekiranya anda ingin menamakan semula filem yang sudah ada di perpustakaan Plex anda, ikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Matikan Plex Media Server.
 2. Cari folder filem pada peranti anda.
 3. Namakan semula.
 4. Hidupkan semula Pelayan Media Plex.
 5. Pergi ke perpustakaan Plex dan kemas kini.

Plex secara automatik akan mengimbas sebarang perubahan yang dibuat pada pustaka kandungan. Anda boleh menggunakan kaedah yang sama untuk memindahkan mana-mana fail filem ke folder yang berlainan atau menghapus filem yang anda simpan di perpustakaan Plex anda. Langkah yang paling penting adalah mematikan dan menghidupkan Plex Media Server selama keseluruhan proses ini.

Untuk memadam perpustakaan, anda boleh melakukannya dari Plex secara langsung. Cukup buka folder perpustakaan yang ingin anda hapus, pergi ke ikon tetapan di sudut kiri atas skrin dan pilih "Hapus Perpustakaan" dari menu drop-down.

Cara Membuat Senarai Main di Plex

Sekiranya anda ingin mengatur semua filem anda dengan lebih cekap, anda juga mempunyai pilihan untuk membuat senarai main di Plex. Terlebih lagi, anda hanya memerlukan beberapa minit. Begini caranya:

 1. Lancarkan Pemain Media Plex.

 2. Cari filem yang ingin anda tambahkan ke senarai main.
 3. Klik pada ikon "Tambah ke Senarai Main" di bahagian bawah Plex Media Player.

 4. Pilih "Buat Senarai Main Baru"

 5. Beri nama senarai main (contohnya, "Filem Seram").
 6. Ulangi proses ini untuk semua filem yang ingin anda tambahkan ke senarai main itu.

Semua senarai main anda akan dipaparkan di bawah bahagian "Perpustakaan" di bar sisi kiri. Anda juga boleh mengatur semua rancangan TV dan jenis kandungan lain ke dalam senarai main yang berbeza. Kandungan senarai main dapat disiarkan secara berurutan atau dapat diacak.

Menambah filem ke dalam senarai main juga boleh dilakukan pada aplikasi mudah alih Plex. Sekiranya anda berminat untuk mengetahui caranya, ikuti langkah di bawah:

 1. Lancarkan aplikasi Plex di telefon anda.

 2. Log masuk ke akaun anda jika anda belum melakukannya.

 3. Ketuk gambar profil anda di sudut kanan atas skrin anda.
 4. Teruskan ke "Perpustakaan."

 5. Cari filem yang ingin anda tambahkan ke senarai main.
 6. Pergi ke ikon "Senarai Main".

 7. Pilih ikon "+" di sudut kanan atas.

 8. Berikan nama ke senarai main baru anda.

 9. Ulangi langkah yang sama untuk filem lain.

Itu sahaja yang ada. Proses ini kelihatan sama pada peranti Android dan iPhone. Tidak ada batasan untuk berapa banyak filem yang dapat anda tambahkan dan berapa banyak senarai main yang dapat anda buat di Plex. Yang perlu anda buat ialah memuat turunnya terlebih dahulu di komputer anda.

Tonton Semua Filem Kegemaran Anda di Plex

Menstrim filem dan rancangan TV tidak pernah semudah ini. Dengan Plex, bukan sahaja anda boleh menambahkan filem yang anda mahukan, tetapi anda juga boleh menyusunnya ke dalam senarai main. Setelah semua filem anda dimuat ke Plex, anda boleh menstrimnya menggunakan peranti apa pun yang disambungkan ke internet.

Adakah anda pernah menambahkan filem ke perpustakaan Plex sebelum ini? Adakah anda menggunakan kaedah yang sama yang dijelaskan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found