Cara Menunjukkan Pratonton Ikon JPA di Windows 10 File Explorer

Windows 10 menjadikannya mudah untuk menyesuaikan File Explorer mengikut keinginan anda, memberikan pengguna kemampuan untuk menetapkan sejumlah penyesuaian dan pilihan untuk membantu meningkatkan aliran kerja mereka. Contohnya: anda boleh menukar tampilan fail anda dalam tab View, yang memudahkan anda memilih dari pilihan seperti List, Details, and Tiles. Tampilan Ikon adalah salah satu kegemaran peribadi kami ketika bekerja dengan foto dan video, kerana anda dapat melihat pratonton fail sebelum membukanya, dan bukannya hanya bergantung pada nama fail sahaja untuk mencari pilihan anda.

Cara Menunjukkan Pratonton Ikon JPA di Windows 10 File Explorer

Hanya ada satu masalah: tidak semua format fail yang mengandungi data gambar serasi. Walaupun Penjelajah Fail akan membolehkan anda memeriksa pratonton fail JPEG atau PNG anda, sesiapa sahaja yang sering bekerja di Photoshop tidak akan dapat melihat pratonton fail JPA, pelanjutan fail yang disimpan oleh setiap projek Photoshop. Sebaliknya, semua yang anda dapat lihat ialah ikon besar dan tidak berguna yang direka oleh rakan kami di Adobe.

Pratonton Ikon JPA di Windows 10

Semasa menyemak imbas fail anda di Windows 10 File Explorer, anda dapat beralih ke tampilan "Ikon" yang berguna, yang menampilkan gambar pratonton untuk fail anda selain nama file. Ini dapat membantu anda mengenal pasti fail secara cepat dan bukannya bergantung pada mengingat nama fail.

Secara lalai, Windows tidak mempunyai utiliti untuk membuka fail ini, kerana fail JPA dirancang terlebih dahulu dan paling utama untuk Photoshop. Oleh itu, tidak ada cara untuk Windows untuk membuka fail ini di dalam Explorer untuk membolehkan anda melihat data foto apa yang disimpan di dalamnya. Syukurlah, itu tidak menghalang pembangun pihak ketiga untuk tampil dengan penyelesaian mereka sendiri.

Sebab untuk masalah ini adalah bahawa Windows tidak menyokong codec untuk jenis fail ini secara lalai. Microsoft, mungkin disebabkan oleh masalah pelesenan, belum secara rasmi memberikan penyelesaian untuk ini, tetapi itu tidak menghalang pembangun pihak ketiga untuk mencari penyelesaian mereka sendiri.

Menggunakan SageThumbs untuk Melihat Pratonton Ikon JPA

Salah satu penyelesaiannya ialah SageThumbs, utiliti percuma yang menambahkan sokongan codec untuk ratusan jenis fail ke File Explorer di Windows. Untuk mengujinya, muat turun versi terbaru (2.0.0.23 pada tarikh penerbitan artikel ini) dan pasangkannya. Kami menguji versi terbaru SageThumbs dengan pelepasan Windows 10 semasa dan ia berfungsi tanpa masalah, tetapi pastikan untuk memeriksa kemas kini atau masalah keserasian jika anda menjalankan versi Windows yang lebih baru pada masa akan datang.

Sebaik sahaja anda menyelesaikan pemasangan SageThumbs, buka tetingkap File Explorer dan beralih ke salah satu paparan ikon. Anda akan melihat bahawa pratonton fail anda yang sebelumnya hilang kini dipaparkan dalam semua kemuliaan yang berguna secara visual. Tidak perlu reboot atau logout, ikon baru akan segera muncul.

Perlu diingat bahawa walaupun SageThumbs menambahkan sokongan ikon pratonton untuk beratus-ratus jenis fail, itu tidak lengkap dan anda mungkin masih melihat beberapa ikon untuk format fail yang lebih esoterik. Sekali lagi, pastikan juga memeriksa versi SageThumbs baru sebelum melakukan peningkatan Windows utama, kerana mungkin terdapat masalah keserasian dengan versi Windows yang lebih baru.

SageThumbs sangat membantu untuk menyediakan pratonton ikon Penjelajah Fail ini sahaja, tetapi ia juga menawarkan sejumlah ciri lain, termasuk kemampuan untuk menukar gambar melalui menu klik kanan, menetapkan gambar sebagai kertas dinding anda, melampirkan gambar terus ke mesej e-mel, dan salin gambar ke papan keratan tanpa perlu membukanya terlebih dahulu.

Ini adalah utiliti yang sangat berguna, jadi kunjungi laman web SageThumbs dan lihatlah!

Memandangkan Windows 10 secara tidak asli menyokong format fail untuk pratonton JPA, anda terpaksa bergantung pada Adobe atau perisian bahagian ketiga yang lain untuk menjalankannya. Tahu cara lain untuk melihat pratonton ikon JPA di Windows 10? Tinggalkan komen di bawah untuk berkongsi dengan komuniti.