Mailbird vs Thunderbird - Yang Kami Sukai

Kita hidup pada masa di mana mempunyai pelanggan e-mel yang boleh dipercayai sangat penting untuk mengendalikan perniagaan. Pada masa yang sama, menggunakan media sosial menjadi sebilangan besar kejayaan profesional kami. Itu menjadikan Mailbird pelanggan e-mel yang sangat baik untuk digunakan kerana anda dapat mengintegrasikan semua aplikasi sosial anda dengannya. Terdapat juga banyak kelebihan lain menggunakan Mailbird, baik dalam suasana profesional dan peribadi.

Mailbird vs Thunderbird - Yang Kami Sukai

Thunderbird adalah pelanggan e-mel yang hebat, dan orang sering terpecah antara dua pilihan ini. Keduanya sangat serba boleh, tetapi Thunderbird tersedia untuk Mac dan Linux selain Windows. Mailbird adalah eksklusif untuk Windows buat masa ini, walaupun orang ingin melihatnya di platform lain juga.

Mari kita lihat bagaimana perbandingan kedua-dua pilihan dalam beberapa kategori penting.

Perbandingan Antara Muka Pengguna

Thunderbird dibuat oleh pencipta penyemak imbas web terkenal Mozilla Firefox, dan kedua Firefox dan Thunderbird bersaing untuk mendapat tempat teratas di pasaran masing-masing. Tetapi dari segi keramahan pengguna, Thunderbird masih mempunyai jalan yang panjang.

Kelebihan utama penggunaan Thunderbird adalah bahawa mudah untuk melihat apa yang dilakukan oleh setiap butang, dan melalui senarai e-mel yang panjang tidak memerlukan masa yang lama kerana semuanya dapat dibezakan dengan jelas. Tetapi walaupun kerja sama antara muka, Thunderbird masih sukar digunakan. Ia memerlukan sedikit masa untuk menyiapkannya kerana anda perlu memilih setiap tetapan secara manual.

Mailbird jauh lebih mudah untuk disediakan dan anda boleh mula menggunakannya dengan segera. Yang perlu anda lakukan hanyalah memasukkan bukti kelayakan masuk anda, dan kemudian memutuskan sama ada anda ingin menggunakan folder jauh untuk mel anda atau jika anda lebih suka menyimpan surat anda di PC anda.

persediaan thunderbird

Thunderbird secara keseluruhan lebih berantakan, sementara Mailbird menjimatkan ruang dengan ikon, yang sangat mudah digunakan ketika anda mengetahui. Ia tidak mempunyai paparan tab seperti Thunderbird, jadi anda perlu melihat e-mel satu per satu. Terdapat tiga panel bacaan: mendatar, menegak, dan juga panel pihak ketiga, yang boleh digunakan untuk aplikasi media sosial.

burung mel

Perbandingan Fungsi

Kenalan

Mailbird mengambil kek sekali lagi berkat UI-nya. Ia mempunyai Pengurus Perhubungan yang unggul, jadi anda dapat menyegerakkan kenalan dengan lebih mudah malah mengimportnya dari Google. Maklumat hubungan mudah diakses dan anda juga boleh mendapatkan gambar kenalan anda dari Facebook.

Thunderbird menggunakan Buku Alamat yang hanya membolehkan anda mengimport kenalan Outlook anda (termasuk Outlook Express). Anda juga boleh menambah kenalan melalui fail .txt.

Penapisan

Walaupun spam akan selalu ada, anda boleh menggunakan penapis untuk menyingkirkannya - selagi anda menggunakan Thunderbird. Ini adalah ciri hebat yang mungkin diilhamkan oleh Outlook, dan ini membolehkan anda menyesuaikan penapis anda sesuka hati, memilih tindakan yang sesuai untuk pelbagai pengirim atau subjek e-mel.

Malangnya, Mailbird masih tidak mempunyai sistem penapisan, jadi Thunderbird adalah pemenang yang jelas dalam kategori ini.

Berapa Banyak Akaun Yang Anda Dapatkan?

Salah satu perbezaan utama antara kedua-dua pelanggan e-mel ini ialah anda boleh mendapatkan seberapa banyak akaun percuma yang anda mahukan dengan Thunderbird, sementara Mailbird menghadkan fungsi ini kepada pengguna premium. Cara kerjanya di Thunderbird adalah anda mendapat peti mel tanpa had, yang sebenarnya adalah folder, dan anda boleh menguruskannya dengan satu klik butang.

Perlu disebutkan bahawa Mailbird tidak memberikan harga yang terlalu tinggi terhadap perkhidmatan mereka, dan anda mendapat banyak faedah selain akaun tanpa had, seperti penggunaan komersial, sokongan keutamaan, dll.

Menghantar Lampiran E-mel

Kedua-dua pelanggan e-mel memberi amaran kepada anda sekiranya anda cuba menghantar lampiran yang terlalu besar. Thunderbird menawarkan ciri tambahan yang kemas dari segi lampiran. Daripada menghantar atau meneruskan surat dengan lampiran yang besar, anda boleh memuat naiknya ke Firelink.

Setelah anda melakukannya, pautan langsung ke fail anda akan ditambahkan ke isi e-mel anda. Ini adalah pilihan dalam aplikasi yang sangat berguna yang menjimatkan masa dan mengelakkan anda bimbang jika fail tersebut sesuai dengan format e-mel.

Perbezaan Tambahan

Terdapat beberapa perbezaan kecil dan ciri tambahan, yang juga dapat mempengaruhi keputusan anda mengenai pelanggan mana yang lebih sesuai dengan anda.

Tunda E-mel

Ciri Mailbird Pro eksklusif yang hebat adalah menjadualkan semula e-mel menggunakan pilihan tunda. Tidak mempunyai masa untuk membalas e-mel dengan segera? Tunda mereka dan balas semuanya sekaligus dan bukannya satu persatu. Thunderbird, sayangnya, tidak menawarkan ciri ini.

Penempatan Iklan

Versi percubaan Mailbird percuma selama-lamanya. Namun, ada kelemahannya. Yaitu, anda sering mendapat iklan pop timbul untuk ditingkatkan menjadi premium dan selalu ada spanduk yang memberitahu anda bahawa anda harus menaik taraf di bahagian bawah skrin. Tidak ada iklan di Thunderbird, dan juga tidak meminta anda untuk meningkatkan.

Burung Itu Kata

Mailbird dan Thunderbird adalah pelanggan e-mel yang luar biasa dan kedua-duanya mempunyai kelebihan. Sekiranya anda pembenci iklan yang gemar, mungkin berpegang pada Thunderbird. Sekiranya aplikasi seperti Facebook atau Slack penting bagi anda, satukannya ke dalam mel anda dengan Mailbird.

Terserah anda untuk memutuskan mana yang lebih sesuai untuk anda. Beritahu kami mengenai pilihan anda di bahagian komen!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found