Cara Melakukan Pencarian Imej Berbalik di Instagram

Dengan anggaran terkini, hampir satu bilion orang menggunakan Instagram setiap bulan. Itu menjadikannya salah satu aplikasi yang paling banyak digunakan di dunia, kedua setelah YouTube. Sama ada anda ingin melihat sama ada seseorang menggunakan semula gambar anda, atau ingin mencari profil dari foto, pertaruhan terbaik anda adalah melakukan carian gambar terbalik.

Cara Melakukan Pencarian Imej Berbalik di Instagram

Terdapat banyak perkhidmatan yang dapat melakukan carian imej terbalik untuk anda. Walau bagaimanapun, komplikasi tertentu (dijelaskan di bawah) menjadikannya kurang berkesan daripada yang lain dengan Instagram. Teruskan membaca untuk melihat kaedah terbaik untuk melakukan carian anda.

Perkataan Pantas

Perubahan besar dilaksanakan pada tahun 2018, menjadikan proses ini lebih sukar daripada yang sebaliknya. Kerana masalah privasi, Instagram beralih ke platform API baru. Ini mencetuskan banyak masalah untuk aplikasi yang berinteraksi dengan Instagram.

Berkaitan dengan pencarian gambar di Instagram, ini menimbulkan masalah khusus yang lain. API baru Instagram adalah peribadi, yang bermaksud bahawa perkhidmatan tidak mempunyai akses ke foto di Instagram seperti sebelumnya. Ini sebahagian besarnya baik kerana berkaitan dengan data pengguna, tetapi anda harus menurunkan harapan anda ketika menggunakan alat carian gambar yang disenaraikan di sini.

instagram

TinEye

TinEye adalah perayap web yang kuat yang mengkhusus dalam pencarian gambar. Pangkalan data sentiasa dikemas kini dan mempunyai salah satu kadar kejayaan terbaik untuk pencarian imej terbalik. Anda boleh menyeret dan menjatuhkan gambar terus ke bidang carian jika anda menggunakan komputer desktop / komputer riba, atau memuat naik gambar dari peranti mudah alih anda. Terdapat juga pilihan untuk membalikkan carian gambar menggunakan URL gambar.

Mata Tin

Setelah memuat naik gambar anda dan menekan butang carian, anda akan melihat semua contoh gambar di web dalam beberapa saat. Selanjutnya, setelah carian selesai, anda boleh membataskannya ke domain tertentu, serta menggunakan pelbagai penapis untuk menyempurnakan parameter carian anda. Titik penjualan utama untuk TinEye adalah kekuatan dan jangkauan pangkalan data khusus.

Carian Imej Google

Tiada senarai teknik carian yang akan lengkap tanpa cucu dari semua carian gambar: Imej Google. Ia mempunyai fungsi carian terbalik yang menggunakan algoritma kuat yang sama yang digunakan oleh Google di tempat lain. Untuk menggunakannya dari penyemak imbas desktop atau mudah alih, akses laman web dan klik pada butang Imej di bawah bar carian. Bar carian akan membolehkan anda menampal URL gambar atau memuat naiknya.

imej google

Google akan mengaitkan gambar dengan kemungkinan istilah carian yang berkaitan untuk memperluas hasilnya dan kemudian menunjukkan kepada anda setiap gambar yang dijumpainya. Ia juga akan melakukan carian untuk gambar yang serupa secara visual dan hasil ini akan dipaparkan juga. Cari gambar dari domain instagram.com.

Pencarian Imej Bing

Bing mempunyai reputasi sebagai bualan kedua kepada Google. Namun, jika anda menganggap Bing membuang masa, jangan terlalu yakin. Algoritma carian yang berbeza boleh menghasilkan hasil yang berbeza sehingga tidak ada salahnya mencuba. Sebagai bonus tambahan, carian gambar Bing jauh lebih estetik daripada Google.

Prosesnya hampir sama dengan carian gambar Google. Pergi ke Umpan Imej Bing dan klik pada tab Imej di bar carian. Anda mungkin mendapat hasil yang serupa dari Bing, tetapi anda juga mungkin bernasib baik.

Imej Bing

SosNAO

SauceNAO mungkin tidak memenangi sebarang anugerah kerana keindahan antara muka dan kemudahan penggunaannya, itu pasti. Tetapi, ia merangkak beberapa kawasan web yang sangat khusus dan mungkin lebih baik jika anda mahukan sekumpulan hasil carian yang lebih terkawal.

getauce

Di laman web ini, anda akan menemui butang "Pilih Fail" untuk memuat naik foto anda dan kemudian klik "dapatkan sos" untuk melakukan carian. Ini memang sedikit tembakan panjang, tetapi lebih baik daripada tidak ada dan anda selalu boleh merujuknya ketika anda menghadapi masalah untuk mencari gambar apa pun.

Soalan Lazim

Bolehkah saya mencari profil Instagram dengan foto?

Menggunakan salah satu kaedah di atas, jika anda melakukan carian dengan foto yang tidak berkaitan, anda akan mendapat hasil dengan gambar yang serupa. Mengklik pada setiap ini boleh memberi anda URL Instagram untuk dikunjungi. U003cbru003eu003cbru003eJika tidak, halaman Instagram pengguna lain mungkin bersifat peribadi yang bermaksud gambar mereka tidak akan tersedia melalui salah satu mesin carian. Sudah tentu ia mesti dicuba.

Apa yang perlu saya lakukan sekiranya saya mengetahui bahawa orang lain menggunakan foto saya sebagai foto mereka?

Instagram mempunyai terma dan syarat yang sangat ketat untuk mencuri kandungan kreatif orang lain. Sekiranya orang lain telah mengambil gambar anda dan anda mahu mereka mengambilnya, langkah pertama adalah dengan menghubungi pemilik akaun dan meminta mereka untuk membuang gambar tersebut atau memberi anda penghargaan untuk mereka.u003cbru003eu003cbru003eJika mereka tidak mematuhi, atau anda tidak merasa selesa untuk menghubungi mereka, langkah seterusnya anda harus melaporkan gambar yang dicuri ke Instagram. Anda boleh mengetuk siaran mereka atau melayari u003ca href = u0022 // help.instagram.com / contact / 383679321740945u0022u003e Pusat Bantuan Instagramu003c / au003e. Berikan seberapa banyak perincian yang anda dapat termasuk URL untuk muat naik asal anda dan mungkin tangkapan skrin mereka. Dengan mengandaikan Instagram mendapati kesalahan dengan akaun yang lain, pengguna mungkin akan menerima amaran, catatan mereka dihapus, atau bahkan larangan akaun.

Tanpa Jaminan

Sejak perubahan API berlaku di Instagram, banyak aplikasi dan perkhidmatan telah ditutup. Kebenaran yang sederhana adalah bahawa tidak ada cara mudah untuk melakukan carian imej terbalik di Instagram. Kaedah yang dijelaskan di sini akan memberi anda peluang terbaik untuk berjaya tetapi tidak dijamin akan berjaya. Sekiranya anda bimbang tentang peniruan, pertimbangkan kaedah lain seperti tanda air untuk melindungi pekerjaan anda.

Beritahu kami dalam komen kaedah carian yang paling berjaya dengan anda. Adakah anda fikir Instagram harus mempunyai ciri carian imej terbalik asli?


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found