Cara Menghubungkan Roku ke Projektor

Sekiranya anda tidak menggunakan TV pintar Roku, yang tidak banyak orang, anda mungkin menggunakan tongkat Roku. Oleh kerana pemain Roku dapat menangani pemprosesan video beresolusi tinggi, masuk akal bahawa anda mungkin mahu menyambungkannya ke projektor dan mengubah malam filem menjadi sesuatu yang istimewa.

Cara Menghubungkan Roku ke Projektor

Persoalannya, bolehkah anda melakukannya? Ya, ya anda boleh, tetapi hanya dengan tongkat streaming Roku tertentu anda akan mendapat pengalaman seperti teater.

Cadangan Roku Stick

Setakat ini hanya Roku Express dan Roku Streaming Stick + yang dilengkapi dengan Wi-Fi langsung untuk alat kawalan jauh. Yang bermaksud, ini adalah satu-satunya dua yang kami cadangkan untuk berpasangan dengan projektor. Sebabnya mudah.

roku

Sekiranya anda menggunakan tongkat Roku yang dilengkapi dengan fitur IR, maka tidak terlalu selesa menukar saluran, berhenti sebentar, atau mencari filem baru. Sambungan langsung Wi-Fi akan membolehkan anda meletakkan projektor anda jauh di atas dan di belakang anda dan masih dapat mengawalnya sambil menghadap ke arah lain.

Sebagai bonus, Stick + adalah satu-satunya pemain Roku berkemampuan 4K sehingga benar-benar satu-satunya pilihan yang anda ada jika anda mahu kualiti video terbaik diproyeksikan di dinding anda.

Menyambungkan Pemain Roku Anda ke Projektor

Ini adalah proses yang agak mudah. Selagi anda mempunyai projektor dengan input HDMI, anda boleh menggunakannya.

  1. Pasangkan batang Roku anda terus ke input HDMI projektor.
  2. Sebagai alternatif, gunakan kabel HDMI premium untuk menyambungkan kedua-dua peranti itu bersama.

Roku dan Persediaan Projektor dengan AVR atau Sound Bar

Sekiranya anda ingin juga menikmati suara kesetiaan tinggi dan menjadikan pengalaman anda lebih mengasyikkan, maka anda harus menambahkan sistem suara ke dalam campuran.

  1. Sambungkan pemain Roku anda ke AVR.
  2. Sambungkan projektor ke AVR atau bar suara melalui kabel HDMI.

Sekiranya projektor anda hanya mempunyai satu input HDMI, anda boleh menukar pesanan dan menjalankannya seperti ini: Roku> AVR> Projektor. Ini juga memerlukan membuat beberapa konfigurasi audio tambahan.

Cara Menambah TV Kabel Anda ke Persediaan Ini Terlalu

Perlu dinyatakan bahawa projektor tidak dilengkapi dengan penala TV terbina dalam. Pemain Roku juga kekurangan ciri ini. Tetapi walaupun anda mungkin tidak dapat menggunakan pemain Roku anda untuk mengalirkan saluran TV kabel melalui projektor, ini tidak bermakna anda tidak dapat menambahkannya ke dalam persediaan.

Apa yang anda boleh lakukan ialah menggunakan kotak penala kabel. Pembekal perkhidmatan kabel anda seharusnya dapat memberikannya secara percuma, atau dengan bayaran, bergantung pada faedah yang anda pilih. Setelah anda memilikinya, inilah yang harus anda lakukan:

  1. Sambungkan kabel anda ke kotak penala kabel.
  2. Gunakan kabel HDMI untuk menyambungkan kotak penala ke AVR.
  3. Sambungkan AVR ke projektor.

Dengan andaian bahawa AVR anda dapat menyokong input dari pelbagai sumber, maka anda boleh menyambungkan kotak penala dan pemain Roku dan dapat memberi isyarat melalui. Selepas itu, anda boleh beralih antara pemain Roku dan saluran TV biasa anda dengan menggunakan alat kawalan jauh projektor dan menukar sumber atau beralih dari alat kawalan jauh AVR dengan menukar sumbernya.

Cadangan Projektor

Pasar dipenuhi dengan begitu banyak projektor sehingga sukar untuk mengatakan mana yang paling sesuai untuk anda. Yang harus anda ingat ialah selagi projektor anda mempunyai input HDMI, ia mesti berfungsi dengan mana-mana batang Roku dan sistem AVR.

Tetapi, tidak ada projektor yang dibuat khusus untuk tongkat Roku atau sebaliknya. Selalunya, pilihan projektor anda akan berdasarkan pada ukuran ruang tontonan anda, jarak dari skrin atau dinding, sifat akustik bilik, kemudahan pemasangan, dll.

projektor

Anda Boleh Menonton Rancangan Kegemaran Anda Seperti Bos dengan Roku

Jangan tolak pemain Roku kecil untuk tugas-tugas mewah seperti memproyeksikan filem di dinding putih. Pemain itu sendiri tidak ada kaitan dengan hasil akhirnya. Lebih kerap daripada anda, anda akan melihat bahawa projektor dan resolusi filem itu sendiri mempunyai banyak kaitan dengan bagaimana pengalaman anda akan berubah.

Pemain Roku mana yang anda uji terlebih dahulu untuk melihat seberapa baik ia dapat mengendalikan sesi tayangan seperti teater? Juga, beritahu kami jika anda rasa layak mendapatkan tongkat 4K Roku, memandangkan perpustakaan 4K yang tidak begitu hebat di platform Roku.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found