Bolehkah Saya Menonton Kabel di TV Roku?

TV Pintar Roku TLC adalah televisyen pemenang anugerah yang menawarkan kualiti video dan audio yang sempurna dan semua kelebihan platform streaming Roku. Walaupun mereka mempunyai pelbagai kekurangan, orang tidak pasti sama ada mereka dapat menyambungkan kotak kabel mereka ke televisyen moden ini.

Bolehkah Saya Menonton Kabel di TV Roku?

Sekiranya anda adalah salah seorang yang masih belum memotong tali pusat, anda tidak perlu risau. TV Roku tidak berbeza dengan TV biasa dalam hal penyambungan. Sekiranya anda mempunyai langganan kabel dan kotak kabel (atau hanya tali sepaksi) di rumah, anda boleh menghubungkannya dengan mudah ke TV Roku anda. Artikel ini akan menerangkan cara menghubungkan keduanya.

Cara Menghubungkan Kotak Kabel ke TV Roku

Untuk menyambungkan TV Roku ke kotak kabel anda, perhatikan input audio dan video kedua-dua peranti. TV Roku anda mempunyai pelbagai port input yang terletak di sebelah kiri atau kanannya (bergantung pada siri), dan ia merangkumi beberapa port HDMI (termasuk Arc), port USB, port "Coaxial In", dan "AV- Input IN ”dengan penyesuai. Sudah tentu, setiap model boleh sedikit berbeza, tetapi input itulah yang anda dapat terutamanya.

 1. Periksa kotak kabel anda dan lihat input mana yang diperlukan. Sekiranya anda mempunyai peranti lama, anda mungkin memerlukan input "AV-IN" dengan penyesuai. Sebaliknya, peranti yang lebih baru menggunakan kabel sepaksi atau input HDMI (pilihan terbaik).
 2. Pastikan anda mempunyai alat kawalan jauh TV Roku (biasanya dilengkapi dengan TV Roku) dan gunakan untuk mematikan TV.
 3. Sambungkan kedua-dua peranti dengan kabel yang sesuai.
 4. Hidupkan kembali TV untuk mengesahkan sambungan yang berjaya.

Mengakses Kabel dengan TV Roku menggunakan HDMI

Semasa menyambungkan kotak kabel dan TV Roku, anda harus mudah mengakses televisyen kabel. Hidupkan TV kabel, dan kemudian gunakan alat kawalan jauh untuk menghidupkan TV Roku. Selepas itu, ikuti langkah berikut:

 1. Tekan "Rumah" butang pada alat kawalan jauh untuk mengakses skrin utama Roku.
 2. Navigasi ke "Menu Akses Pantas" ke kanan menggunakan kekunci anak panah di alat kawalan jauh anda.
 3. Serlahkan "HDMI 1" blok di skrin.

  hdmi 1

 4. Tekan "OKEY" butang pada alat kawalan jauh anda. Ini mesti memaparkan kandungan dari kotak kabel, dan anda mungkin dapat menggunakan alat kawalan jauh TV Roku anda untuk melihat-lihat saluran, tetapi kadang-kadang, kotak tersebut menggunakan alat kawalan jauh khas.

  okey

Apabila kotak kabel anda dihidupkan, dan kabelnya terpasang, semuanya mesti berfungsi dengan betul. Sekiranya anda tidak dapat melihat gambar, hidupkan kedua-dua peranti dan periksa sama ada penyambung dipasang dengan baik. Kemudian, hidupkan dan cuba lagi.

Mengakses Kabel dengan TV Roku menggunakan Kabel Coaxial

Sekiranya kotak kabel anda memerlukan kabel pujuk untuk menyambung ke TV Roku, kaedahnya sedikit berbeza daripada menggunakan sambungan HDMI. Ikut langkah-langkah ini:

 1. Pasang kabel sepaksi ke dalam kotak kabel dan ke "Coax In" Roku TV anda.
 2. Hidupkan TV Roku.
 3. Tekan "Rumah" butang pada alat kawalan jauh Roku anda.
 4. Gunakan kekunci anak panah pada alat kawalan jauh anda untuk menavigasi ke "Antena" kad / blok.

  antena

 5. Pilih "OKEY" menggunakan alat kawalan jauh untuk mengesahkan.
 6. Pilih "Mula mencari saluran" untuk menyediakan penala kotak kabel (atau isyarat kabel melalui pujuk tanpa kotak) dan cari semua saluran yang ada.

  mula mencari saluran

 7. Pilih "Tidak, saluran 3 dan 4 tidak diperlukan" jika anda menggunakan coax tanpa kotak kabel (saluran digital di atas pujuk yang dijumpai oleh penala TV digital). Pilih "Ya" jika kotak kabel anda menggunakan output membujuk (menyampaikan isyarat RF analog bukan HD ke saluran 3 atau 4 di TV).
 8. Tunggu TV mengimbas semua saluran yang ada.

Setelah pengimbasan selesai, TV akan memberitahu anda berapa banyak saluran yang dijumpainya, memberitahu anda bahawa kotak kabel berjaya disiapkan. Selagi kotak kabel anda disambungkan ke TV Roku, anda dapat mengaksesnya melalui kad / blok "Antena".

Perhatikan bahawa kotak kabel dengan sambungan "Keluar ke TV" sepaksi masih menangani penalaan saluran. Tidak kira apa yang dipilih di kotak, isyarat dihantar ke TV melalui saluran "analog" 3 atau 4 dan TIDAK berdefinisi tinggi. Kotak kabel ini adalah versi kuno, tetapi beberapa model separa lama masih menawarkan coax.

Anda sentiasa dapat menaik taraf kotak kabel anda melalui penyedia perkhidmatan anda untuk menyingkirkan output saluran analog 3/4 lama ke tv dan sebaliknya menggunakan kabel HDMI!

Mengakses Kabel dengan TV Roku menggunakan Input RCA Audio / Video

Hari ini, kebanyakan penerima dan kotak kabel tidak menggunakan input RCA AV-IN untuk memindahkan media dari peranti ke skrin TV. Walau bagaimanapun, jika anda memiliki kotak kabel yang lebih lama, anda mungkin perlu menggunakan kabel ini sebagai ganti HDMI atau sepaksi. Nasib baik, semua TV Roku mempunyai sekurang-kurangnya satu set port RCA AV-IN di bahagian belakang peranti.

Untuk menyambungkan peranti melalui input AV, anda memerlukan kabel AV komposit (kabel RCA A / V, komponen TIDAK), yang merupakan kabel merah, putih, dan kuning kuno. Kabel ini mengandungi tiga palam hujung lelaki berwarna berbeza pada setiap hujungnya. Setiap penyambung berwarna berbeza untuk mewakili setiap input tertentu:

 1. Palam RCA Kuning adalah untuk video.
 2. Palam RCA Putih adalah untuk audio saluran kiri.
 3. Palam RCA Merah adalah untuk audio saluran kanan.

Ikuti langkah berikut untuk menyambungkan peranti:

 1. Matikan TV Roku anda.
 2. Sambungkan palam RCA ke port A / V dengan warna yang sepadan (palam kuning ke port kuning dan sebagainya).
 3. Hidupkan TV.
 4. Tekan "Rumah" butang pada alat kawalan jauh anda untuk mengakses skrin utama.
 5. Sekiranya anda memasukkan semuanya dengan betul dan TV mengenali kotak kabel, kad / blok AV anda akan memaparkan pratonton kecil dari apa yang ada pada skrin kabel.

  av

 6. Gunakan kekunci anak panah pada alat kawalan jauh Roku anda untuk menavigasi ke AV, kemudian tekan "OKEY" butang untuk melancarkan skrin AV.

Kualiti Sempurna - Pelbagai Peranti

Seperti yang anda lihat, sesiapa sahaja boleh menghubungkan TV Roku mereka ke kotak kabel dengan mudah menggunakan salah satu port kabel yang ada. Prosesnya tidak berbeza dengan menyambungkan TV lain ke kabel atau penerima satelit, dan pada masa yang sama, ia memberikan gambar yang jelas dan audio yang jauh lebih baik ketika menggunakan HDMI. Sudah tentu, HDMI-CEC memberikan kemampuan untuk menghubungkan peranti yang saling berkomunikasi atau menyesuaikan kelantangan TV menggunakan alat kawalan jauh untuk melakukan perkara yang menarik seperti menghidupkan kedua-dua peranti secara serentak.

Terima kasih kepada pelbagai port yang tersedia, anda boleh menyambungkan banyak peranti ke TV Roku anda. Sebagai contoh, anda boleh menyambungkan kotak kabel dengan kabel sepaksi sambil menyambungkan Chromecast atau platform penstriman lain dalam port USB — masing-masing memberikan anda kandungan definisi tinggi yang tidak terkira banyaknya.

Dengan memahami pelbagai pilihan input di TV Roku, anda dapat menyesuaikan sambungan kotak kabel anda untuk membolehkan peranti lain juga!