Cara Membuat Font Api Kindle Lebih Besar

Tablet Kindle Fire HD adalah peningkatan pembaca Kindle Amazon yang ringkas namun berkesan. Oleh kerana ia menjalankan OS Fire lama yang baik, anda mungkin menggunakannya sebagai peranti pintar dan pembaca e-book yang mudah.

Cara Membuat Font Api Kindle Lebih Besar

Namun, beberapa pengguna telah melaporkan bahawa fon peranti terlalu kecil baik di menu sistem dan di aplikasi Kindle. Walaupun anda menganggap saiz fon kecil, tidak ada alasan untuk risau. Ada cara untuk menyelesaikan kedua-dua masalah ini.

Artikel ini akan menerangkan cara menyesuaikan ukuran fon di Kindle Fire anda.

Mengenai Ukuran Font Kindle Fire

Sebilangan besar tablet Kindle Fire mempunyai ukuran fon paparan "1." Sekiranya anda merasakan bahawa huruf di bawah ikon aplikasi atau dalam menu sistem kelihatan terlalu kecil, anda boleh menambahkannya. Perkara yang sama berlaku untuk saiz fon di aplikasi Kindle.

Sebilangan pengguna mungkin menganggap saiz fon buku Kindle terlalu kecil. Namun, mengubah saiz fon menu tidak akan mengubah ukuran buku Kindle. Itulah sebabnya anda perlu menyesuaikan keduanya secara berasingan.

Anda harus ingat beberapa perkara mengenai ukuran fon. Pada beberapa peranti Kindle Fire, saiz menu dan fon teks dikunci dan anda tidak dapat melakukan apa-apa untuk mengubahnya. Selain itu, jika buku Kindle anda dalam format PDF, tidak ada cara untuk menukar fon. Oleh itu, jika kaedah yang dinyatakan di bawah tidak berfungsi untuk Kindle Fire anda - itulah sebabnya.

Tukar Saiz Font Menu

Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan ukuran fon di menu Kindle anda, anda boleh menambahkannya sedikit. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Leret ke bawah dari atas pada skrin Utama Kindle Fire anda. Bar akses pantas akan muncul.
 2. Ketuk ikon "Tetapan" di sebelah kanan bar.

  tetapan

 3. Pilih "Bunyi dan Paparan" dari menu.

  bunyi dan paparan

 4. Cari pilihan "Font Size". Sekiranya ia ditetapkan ke lalai, anda akan melihat "1" di bar di sebelahnya.

  Saiz huruf

 5. Ketuk tanda "+" pada bar di sebelahnya untuk meningkatkan ukuran fon. Anda boleh meningkatkan saiz fon hingga "3."

Catatan: Anda perlu mengetuk pilihan "Ukuran Font" pada beberapa perangkat Kindle Fire. Kemudian, anda boleh memilih antara Normal (saiz 1), Besar (saiz 2), dan Besar (saiz 3).

Kembali ke skrin Utama dan anda akan melihat bahawa ukuran fon di bawah ikon aplikasi semakin besar. Walau bagaimanapun, sebahagian besar aplikasi anda mempunyai saiz fon tetap. Oleh itu, semasa anda melancarkannya, anda mungkin tidak akan melihat perbezaannya. Sebaliknya, fon di tempat seperti bar alamat penyemak imbas Sutera akan kelihatan lebih besar.

Tukar Saiz Font untuk Buku Kindle

Anda mungkin berpuas hati dengan keseluruhan ukuran fon di Kindle Fire anda dan masih mahu menjadikan huruf buku Kindle lebih besar. Nasib baik, ada cara mudah untuk memformat dan menyesuaikan tetapan aplikasi Kindle mengikut pilihan anda.

 1. Buka buku yang ingin anda baca di aplikasi Kindle.
 2. Ketuk di mana sahaja di skrin untuk memaparkan bar alat.
 3. Ketik butang "Aa" (Tetapan). Menu baru akan muncul.

Dalam menu ini, Anda dapat mengubah tiga perkara - ukuran fon, fon, dan font penerbit (jika ada). Menambah saiz fon akan menjadikan teks kelihatan lebih besar dan lebih mudah dibaca. Selain itu, jika anda tidak menyukai fon lalai, anda boleh mengubahnya dengan mengetuk butang fon. Pilihan fon penerbit dapat muncul jika penerbit buku mengesyorkan font tertentu.

Pilihan Penyesuaian Tambahan

Anda juga boleh menyesuaikan Buku Kindle anda dengan cara lain. Menu "Tetapan" menawarkan tiga penyesuaian lagi - jarak garis, mod warna, dan margin.

Jarak garisan akan menyesuaikan ruang antara setiap garis (atas dan bawah). Dengan pilihan mod Warna, anda boleh mengubah warna latar belakang buku Kindle anda. Lalai adalah putih, tetapi anda mungkin beralih ke sepia atau hitam jika anda mahu. Pilihan margin membolehkan anda menentukan ukuran ruang kosong di tepi skrin. Anda boleh memilih antara margin normal, lebar, dan sempit.

Pembesar Skrin

Pembesar skrin adalah cara alternatif untuk mendapatkan huruf besar di Kindle Fire anda. Walaupun ini bukan penyelesaian tetap, ia dapat membantu anda ketika font halaman web kecil, atau ketika anda ingin memperbesar elemen yang lebih kecil dalam buku Kindle anda (mis. Nota kaki). Untuk mengaktifkannya, ikuti langkah berikut:

 1. Leret ke bawah dari atas untuk mengakses bar alat.
 2. Ketuk ikon "Tetapan".
 3. Pergi ke "Kebolehcapaian."
 4. Togol "Pembesar Skrin".

  pembesar skrin

Selepas anda menukar Pembesar, anda boleh mengetuk mana-mana kawasan skrin tiga kali dan ia akan menjadi lebih besar. Anda juga dapat mencubit layar ke dalam atau ke luar untuk menyesuaikan ukuran layar.

Perkara Ukuran Skrin, Terlalu

Sekiranya anda telah mencuba semua perkara di atas dan anda masih tidak berpuas hati dengan ukuran fon, tidak banyak yang dapat anda lakukan.

Satu-satunya cara untuk menyelesaikan masalah adalah dengan mendapatkan Kindle Fire (atau tablet lain) dengan paparan yang lebih besar. Secara semula jadi, gambar akan lebih besar dan saiz fon harus lebih besar.

Adakah anda berjaya meningkatkan fon Kindle Fire menggunakan kaedah di atas? Adakah anda mempunyai idea lain? Tinggalkan idea dan cadangan anda di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found