Cara Bermain Genji dalam Overwatch

Genji adalah salah satu juara paling sukar untuk dipelajari di Overwatch, memerlukan penguasaan pelbagai taktik menyerang dan bertahan. Tetapi jika anda dapat memanfaatkan pahlawan serba lengkap ini, anda akan menjadi ancaman serius di medan perang. Anda juga akan menjadi salah satu aset paling kritikal dalam pasukan anda, membuka jalan menuju kemenangan.

Cara Bermain Genji dalam Overwatch

Dalam artikel ini, kami akan memberi anda banyak petua untuk bermain Genji di Overwatch. Cari strategi untuk memaksimumkan kekuatannya dan apa yang harus dielakkan jika anda menjadi pahlawan Shuriken.

Cara Bermain Genji dalam Overwatch

Genji mempunyai dua senjata hebat di gudangnya: pedang dan Shuriken. Yang pertama digunakan dalam pertempuran jarak dekat, sedangkan yang terakhir dapat ditembak berdampingan atau kelompok tiga dalam garis lurus. Juara juga dapat menangkis serangan masuk dengan menggunakan pedang dan melakukan serangan pantas dan pantas. Di samping itu, kemampuan pasifnya yang selesa mempunyai lompatan berganda dan membolehkannya melintasi kawasan yang mencabar.

Sekarang mari kita lihat bagaimana anda dapat memanfaatkan sepenuhnya kemampuan Genji.

Pilih Sasaran Anda dengan Bijak

Malah pemain Diamond dan Master Genji cenderung memusatkan serangan mereka ke kereta kebal kerana mereka adalah sasaran paling mudah. Tetapi dalam kebanyakan situasi, taktik menyerang ini tidak sesuai dengan rancangan Genji untuk menjatuhkan peniaga dan penyembuh kerosakan kesihatan rendah.

Melakukan semua usaha anda untuk menghapuskan tangki sering membuang banyak masa dan peluang, sehingga membatasi keberkesanan pergaduhan anda. Menyerang ke garis belakang musuh anda semasa pertempuran dan menghilangkan penyembuh mereka biasanya memberi kesan yang lebih besar pada hasil pertempuran.

Anda juga harus ingat bahawa mengejar kemuliaan dan muncul di feed kill tidak semestinya penting untuk memenangi pertandingan. Sebaliknya, pertimbangkan untuk melompat ke garis belakang lawan dan libatkan mereka dengan shurikens anda. Sekiranya tiga orang menumpukan perhatian kepada anda, mereka tidak akan memberi perhatian kepada rakan sekutu anda yang lain dan kemungkinan besar akan kalah dalam pasukan. Semasa anda mengalihkan perhatian musuh, pasukan anda juga dapat mempertahankan dan mendorong dengan lebih berkesan.

Excel dalam Melee Encounters

Genji berkembang maju dalam pertemuan jarak dekat. Untuk memanfaatkan kemampuannya sepenuhnya, anda perlu menguasai gaya tempur jarak dekatnya.

Kuncinya di sini adalah mempelajari teknik pertempuran yang paling berkesan, bergantung pada kekuatan dan kelemahan Genji. Melibatkan diri dalam pertarungan jarak dekat adalah pertaruhan terbaik anda kerana juara tidak sesuai untuk pertempuran sengit dan panjang. Oleh itu, masukan butang jarak dekat anda dan cuba mengelakkan serangan musuh dengan segala cara. Sekiranya keadaan tidak kelihatan selamat, cari peluang lain untuk terlibat.

Percayai Dragonblade Anda

Sebilangan besar montaj Genji dalam talian menampilkan Dragonblade-nya. Ia mengatasi kerosakan yang cukup besar pada setiap ayunan, memiliki radius besar, dan memiliki jarak pemotongan ekstra panjang. Selanjutnya, ia menetapkan semula cooldown Swift Strike anda pada saat anda melepaskannya. Oleh itu, kemampuan utama ini memberi wira jalan tambahan untuk mangsanya.

Apabila Dragonblade anda sudah siap, cubalah mengapit lawan. Selinap di sekitar mereka dan tentukan sasaran yang sesuai untuk dihapuskan. Seperti yang telah dibincangkan sebelum ini, bertujuan untuk mencari penjual dan penyembuh kerosakan terlebih dahulu kerana mereka tidak boleh mengambil lebih dari satu atau dua slash untuk membunuh.

Anda juga harus menggunakan salah satu kombo berikut:

  • Q, Dash, garis miring
  • Dash, Q, kill, Dash
  • Dash skyward, Q, Dash ke arah musuh, bunuh

Semua kombo ini bersifat situasional dan bergantung pada kedudukan anda dengan baik berbanding musuh. Tetapi perlu diingat Genji sangat rentan ketika yang terakhir diaktifkan. Untuk mengelakkan penghapusan, gunakan serangkaian tanda sempang untuk mengelakkan serangan musuh dan sekaligus merosakkan segelintir orang.

Memaksimumkan Potensi Pukulan Pantas Anda

Genji's Swift Strike membolehkan juara mendekati sasarannya, melepaskan diri dari pelbagai bahaya, dan melakukan kerosakan besar. Cooldown diset semula jika dia menyingkirkan musuh setelah sedikit dan pemain yang baik memanfaatkannya dengan menggabungkan beberapa pembunuhan berturut-turut.

Namun, cubalah jangan berlari ke arah musuh yang ingin dikejar dengan segera. Langkah ini dapat membuat Anda berada dalam posisi berbahaya karena Anda tidak akan dapat mengelak sekiranya anda meraba-raba ketika menghilangkan sasaran anda.

Ingatlah bahawa Genji's Swift Strike adalah kemampuan suci. Cooldown cukup panjang jika pembunuhan tidak menyertainya. Oleh itu, hanya gunakan untuk membunuh juara musuh yang rendah kesihatan di mana anda dijamin akan dibunuh.

Juga, masuk ke garis belakang lawan tetapi pastikan untuk menetapkan sasaran anda sebelum memulakan pertarungan. Keluarkan musuh secepat mungkin, memungkinkan anda mengatur semula cooldown anda dan melarikan diri dari pertempuran yang hampir tanpa cedera.

Gunakan Shurikens dengan betul

Genji's Shurikens adalah sumber kerosakan yang berterusan apabila digunakan dengan berkesan. Serangan utama Shuriken juara melibatkan dia melemparkan tiga dari mereka ke luar dalam garis lurus. Sebaliknya, api sekundernya memungkinkannya menjentikkannya, menggerakkan peluru ke arah busur lebar. Memoles serangan ini kebanyakannya difahami apabila satu kaedah lebih praktikal daripada yang lain.

Sebagai peraturan, anda harus menyimpan api utama untuk pertempuran jarak jauh hingga sederhana kerana mereka akan tetap tepat tanpa mengira jaraknya. Dalam kes lain, menggunakan kaedah api sekunder dapat menjadikan pertarungan jarak dekat anda lebih berkesan. Perlu diingat bahawa semakin lama mereka berada di udara, semakin jauh mereka akan terbentang. Oleh itu, anda harus menyentuh jarak lawan anda dan memastikan Shurikens mencapai sasaran mereka dengan setiap tarikan pencetus.

Kejutkan Musuh Anda

Genji adalah watak yang unik, dan anda perlu memahami gaya bertarungnya untuk menyumbang kepada kejayaan pasukan anda. Selain kehebatan jarak dekatnya, dia juga pilihan terbaik untuk serangan mengejut.

Pada saat-saat tenang, luangkan masa anda untuk memeriksa peta, mencari jalan pintas, dan mengejar lawan ketika mereka menangani ahli pasukan lain. Jangan lupa untuk mundur sebelum mengambil terlalu banyak kerosakan dan sediakan senjata anda untuk serangan seterusnya.

Memesongkan diri seperti yang terbaik dari mereka

Walaupun serangan adalah elemen permainan yang penting, membelokkan dan menyekat juga memainkan peranan penting untuk merasa selesa dengan Genji. Anda mungkin seorang pemain ofensif yang pakar, tetapi jika anda tidak mempunyai kemahiran pertahanan yang diperlukan, anda akan cepat jatuh dalam keadaan yang betul. Untuk mengelakkan senario ini, praktikkan kemampuan membelokkan Genji sekerap mungkin.

Dalam kebanyakan kes, anda perlu menggunakan kemampuan ini secara ramalan. Contohnya, ketika Anda mengantisipasi McCree's Flashbang, gunakan pesongan untuk mengirimnya terbang kembali ke wajah juara. Lebih-lebih lagi, anda boleh meluru ke arah lawan dengan defleksi yang diaktifkan untuk melindungi rakan sepasukan dan mengarahkan semula kerosakan pada musuh.

Secara amnya, anda ingin menjimatkan defleksi untuk pertempuran seterusnya, kerana biasanya mengejutkan lawan anda dan membolehkan cooldown anda mengisi semula. Dengan cara ini, anda boleh melarikan diri atau terlibat dengan pantas jika perlu.

Jangan Memasuki Pertempuran Tanpa Rancangan

Walaupun kemampuan membelokkan memberikan perlindungan ketika bergegas ke pertempuran, ini biasanya tidak bijak ketika bermain Genji. Sekali lagi, dia tidak dirancang untuk berkembang dalam tempoh pertempuran yang panjang dan sengit. Hasilnya, anda harus menggunakan juara secara strategik dan bukannya secara impulsif.

Sentiasa mempunyai rancangan ketika terlibat dalam pertemuan musuh. Jika tidak, kemungkinan besar anda akan menjadi bebek duduk dan tanggungjawab untuk rakan sepasukan anda. Belajar mengatur strategi pergerakan anda, berlari ke arah tindakan, dan mundur sebelum mengalami terlalu banyak bahaya. Ingat kekuatan dan kekurangan Genji dan buat rancangan anda mengikutnya.

Elakkan 1v1s

Bahagian besar lain untuk memanfaatkan kekuatan Genji dan menyesuaikan diri dengan kelemahan adalah mengelakkan 1v1s. Watak ini tidak bertujuan untuk penghapusan solo. Tugas ini lebih baik diserahkan kepada rakan sepasukan yang lengkap untuk interaksi ini, seperti Roadhog, Tracer, dan Mei.

Sekiranya anda tidak mempunyai pilihan lain, cubalah bunuh lawan secepat mungkin dan hindari watak yang menghadapi banyak kerosakan. Juga, cubalah mengelakkan pertemuan dengan pahlawan berikut, kerana mereka melawan kit pertempuran Genji:

  • Winston / Zarya - Wira-wira ini mungkin merupakan lawan terburuk Genji. Kesihatan dan perisai mereka memungkinkan mereka menyerap Shurikens Genji, dan anda tidak dapat menangkis api utama mereka. Terlebih lagi, Winston dapat berubah menjadi mimpi ngeri mutlak kerana dia dapat menggunakan lompatannya untuk tetap berada dalam jarak dekat dengan Anda.
  • Mei - Genji tidak dapat menangkis Endothermic Blasternya. Keupayaan ini juga membekukan anda, meninggalkan anda tanpa pertahanan.
  • Symmetra - Symmetra menggunakan Sentry Turret untuk melambatkan anda dan menggunakan senjata utamanya untuk mengesan anda di sekitar peta. Diakui, ini mungkin tidak mematikan seperti serangan lain, tetapi Turret yang ditempatkan dengan betul dapat menjadi kejatuhan anda.

Dash Berkesan

Salah satu masalah yang paling biasa dialami oleh pemula ketika belajar bermain Genji adalah sangat bergantung pada Dashnya. Momen tertentu memerlukan anda berlari, sementara beberapa situasi tidak memerlukan kemampuan.

Pada dasarnya, anda mahu menggunakan Dash hanya jika perlu. Analisis pasukan musuh dan cuba menjangkakan langkah seterusnya. Sekiranya pesisirnya jelas, aktifkan kemampuan untuk meningkatkan peluang penghapusan cepat. Sekiranya tidak, elakkan menggunakannya; menggunakan Dash pada masa yang salah berisiko mendedahkan diri anda dan menjejaskan kedudukan pasukan anda.

Jalan menuju Kemenangan Jernih

Walaupun Genji adalah salah satu juara paling sukar dalam permainan, anda dapat memperoleh keputusan yang mengagumkan jika anda tetap berada dalam zon selesa. Kesimpulannya, pahlawan adalah yang terbaik ketika menyerang garis belakang musuh dan mengeluarkan unit HP rendah dengan Swift Strike. Gunakan Dashnya untuk menghilangkan musuh sebelum mereka menyedari apa yang berlaku dan melarikan diri dari situasi berbahaya sebelum terluka dengan teruk. Selain itu, jangan fokus pada kereta kebal dan pertemuan 1v1 untuk mengelakkan pergaduhan yang tidak disarankan.

Adakah anda merasa Genji suka bermain atau terlalu rumit untuk dipelajari? Adakah dia salah satu juara kegemaran anda dalam permainan? Sudahkah anda mempertimbangkan untuk mengekalkan Genji? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found