Ulasan Adobe Photoshop Lightroom 6: Kemas kini yang dinanti-nantikan

£ 104 Harga semasa dikaji

Itu sudah lama datang, tetapi hampir dua tahun setelah peluncuran Lightroom 5, Adobe telah melancarkan kemas kini baru utama untuk tenaga kerjanya yang fotografi. Seperti versi sebelumnya, Lightroom 6 tersedia di bawah 'lesen abadi', dengan edisi mandiri yang ditawarkan sebagai peningkatan £ 59 yang sangat berpatutan untuk pengguna yang ada, atau sebagai sebahagian daripada lesen Creative Cloud, dengan nama Photoshop Lightroom CC. Anda boleh membelinya secara langsung di Amazon UK dengan harga £ 109 (atau Amazon US dengan harga $ 143).

Ulasan Adobe Photoshop Lightroom 6: Kemas kini yang dinanti-nantikan

Ulasan Lightroom 6 - UI utama

Ulasan Lightroom 6: layak dipertingkatkan?

Sama ada peningkatan itu bergantung kepada cita-cita anda. Enjin pemprosesan gambar yang mendasari tidak berubah, jadi jika anda berpuas hati Bilik Cahaya 5, versi baru tidak akan menjadikan foto anda kelihatan lebih baik. Namun, ia membuka pilihan kreatif baru, tidak kurang dengan sepasang alat fotomerge baru yang membolehkan anda menyusun dan menggabungkan gambar ke dalam adegan HDR dan panorama.

Pada pandangan pertama, ini kelihatan sangat asas. Di mana modul HDR Pro Photoshop memberi anda kawalan luas terhadap nada gambar gabungan anda, di sini anda hanya mendapat beberapa kotak centang dan pilihan empat tahap deghosting. Sudah tentu, ini adalah Lightroom, jadi jika gambar gabungan tidak mempunyai cahaya HDR yang diinginkan, anda selalu boleh menggunakan pemprosesan yang tidak merosakkan untuk menyempurnakannya setelah fakta. Sangat memalukan bahawa modul penggabungan hanya dapat menghasilkan DNG 8-bit: pilihan 16-bit, seperti yang terdapat di Photoshop, akan memberi anda perincian nada yang lebih halus untuk dikerjakan.

Ulasan Lightroom 6 - Gabungan Panorama

Ini adalah kisah yang serupa dengan ciri panorama. Semasa membuka tetingkap pratonton, anda akan melihat sangat sedikit pilihan: hanya tiga unjuran yang berbeza dan alat pemangkasan automatik. Anda bahkan tidak boleh melihat pratonton untuk memeriksa ketidakcocokan sempadan - walaupun itu mungkin akademik, kerana tidak ada alat untuk memperbaikinya.

Syukurlah, hasil kami terbukti sangat konsisten, dengan jepretan jarak jauh yang cukup luas yang disatukan dengan lancar: hanya dalam satu kes, kita perlu mengeksport gambar ke Photoshop untuk membersihkan masalah. Sekali lagi, outputnya adalah DNG, jadi anda boleh menggunakan alat pemprosesan Lightroom untuk menumbuk gambar yang dihasilkan secara tidak merosakkan.

Dehaze, yang diperkenalkan pada kemas kini 2015 untuk Creative Cloud, adalah satu lagi ciri baru, menambahkan cara untuk mengurangkan jerebu atau kabut yang dapat ditambahkan ke dalam foto dengan cahaya matahari atau cahaya terang. Ia berfungsi dengan baik dalam kebanyakan keadaan jika digunakan dengan berhati-hati, tetapi kesan yang tidak diingini dapat terjadi dalam beberapa keadaan, seperti awan yang kotor dan tidak kelihatan. Malangnya, Dehaze kini terhad kepada pelanggan CC; pemilik edisi mandiri tidak akan dapat bermain dengannya sehingga mereka membayar untuk menaik taraf ke versi seterusnya, atau mengambil langganan Creative Cloud.

Adobe Photoshop CC 2015: De-haze sebelum dan sesudahnya

Ulasan Lightroom 6: prestasi

Yang baru di Lightroom 6 adalah percepatan GPU, dan dengan Intel HD Graphics 4400 GPU, tahap Develop tentu terasa lebih responsif daripada edisi sebelumnya. Walau bagaimanapun, jangan salah: menyunting foto masih merupakan perniagaan yang berat. Pada sistem ujian Core i7-3770S kami, imej mentah 24 megapiksel kami masih memerlukan masa tiga atau empat saat untuk menghasilkan zoom sepenuhnya.

Membuat pratonton HDR dari tiga gambar kurungan mengambil masa 52 saat, dan satu minit lagi untuk menghasilkan hasil akhir. Panorama sembilan foto mengambil masa kurang dari enam minit untuk muncul, memperlahankan sistem selebihnya ke perayapan yang tidak dapat digunakan.

Ulasan Lightroom 6: pengecaman wajah

Sebenarnya, mungkin peningkatan Lightroom 6 yang lebih kecil yang memberi impak terbesar pada aliran kerja harian anda. Kemas kini yang tidak ketara pada alat Penapis Bergred dan Radial kini membolehkan anda mengedit topeng penyesuaian mereka dengan berus. Ini bermakna anda dapat dengan mudah - misalnya - menyeret penuras bertingkat untuk menambahkan kedalaman dan semangat ke langit yang suram, kemudian secara manual menyembunyikan sebarang pokok dan bangunan yang menonjol, untuk mengekalkan paparan dan nada semula jadi mereka.

Tambahan lain yang mudah diabaikan adalah pengecaman wajah automatik, dan fungsi "Cari wajah serupa" yang disertakan. Lebih sering dikaitkan dengan suka seperti Picasa dan Facebook, ini adalah ciri yang mungkin kelihatan berlebihan bagi penipu yang paling serius - tetapi bagi mereka yang merangkumi majlis perkahwinan atau acara selebriti, ini mungkin menjimatkan masa.

Ulasan Lightroom 6: keputusan

Dengan sendirinya, Lightroom 6 tidak menambah kemas kini revolusioner, tetapi memperbaiki apa yang sudah menjadi perisian yang luar biasa. Walaupun keupayaan HDR dan panorama baru sedikit mendasar, ini memberi inspirasi untuk mempunyai pilihan di hujung jari anda - dan kami mengesyaki beberapa pengalih akan segera bertanya-tanya bagaimana mereka dapat melakukannya tanpa topeng penapis yang dapat diedit dan alat pengecam wajah baru . Stack Lightroom 6 di sebelah harga lensa baru, atau bahkan penapis baru, dan ini adalah peningkatan yang mudah untuk dibenarkan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found