Ulasan Microsoft Surface Pro (2017): Mesin yang hebat, tetapi kurang relevan daripada sebelumnya

£ 799 Harga semasa dikaji

Ulasan Microsoft Surface Pro (2017)

Terdapat satu perkataan yang jarang anda dengar dari Microsoft ketika membicarakan Surface Pro baru: "tablet". Ya, jika anda melepaskan Penutup Jenis (atau tidak membelinya), Surface Pro kelihatan dan terasa seperti tablet. Tetapi Microsoft tidak mahu anda memikirkannya seperti itu. Ia mahu anda menganggapnya sebagai komputer riba.

Ulasan Microsoft Surface Pro (2017): Mesin yang hebat, tetapi kurang relevan daripada sebelumnya

Itu mungkin disebabkan oleh cara orang menggunakan Surface Pros sebelumnya di dunia nyata. Apabila anda melihatnya di khalayak ramai, anda hampir selalu melihatnya digunakan dengan Jenis Penutup terpasang, seperti komputer riba biasa. Kadang-kadang anda akan melihat seseorang mengeluarkan pena untuk menandakan PDF atau membuat lakaran sesuatu. Tetapi kebanyakan masa terdapat taip sedang berlaku.

Ulasan Surface Pro 2017: Reka bentuk dan paparan

Dan itu tidak akan berubah dalam masa terdekat. Sebenarnya, jika anda pernah melihat Surface Pro 3 atau 4, maka anda telah melihat Surface Pro 2017. Dari segi reka bentuk, terdapat sedikit perbezaan di antara mereka dan anda akan sukar untuk melihat perbezaannya jika anda meletakkannya secara bersebelahan. Layar "PixelSense" berukuran sama (12.3 inci melintang diagonal), menggunakan nisbah aspek praktikal 3: 2 yang sama seperti sebelumnya dan mempunyai resolusi yang sama - 2.736 x 1.824.

Lihat ulasan Microsoft Surface Laptop yang berkaitan: Komputer riba dari Microsoft tidak mengapa suka Microsoft Surface Book vs Microsoft Surface Pro 4: Dua suku pergi berperang Ulasan Microsoft Surface Book: Ia mahal, sangat mahal

Ia juga berkinerja baik, mencapai kecerahan maksimum 442cd / m2 dan memberikan nisbah kontras retak 1,297: 1 untuk citra layar padat dan menyenangkan. Ketepatan warna sangat hebat, tanpa kelemahan tertentu dan rata-rata Delta E 1.26, yang hebat. Delta E adalah ukuran ketidaktepatan perwakilan paparan pelbagai warna, jadi semakin rendah skornya, semakin baik. Ia digunakan untuk menentukan bagaimana mata membezakan antara perbezaan warna. ‘Delta’ berasal dari matematik, yang bermaksud perubahan dalam pemboleh ubah atau fungsi. Huruf E berasal dari kata Jerman Empfindung, yang diterjemahkan secara kasar menjadi sensasi.

Sebagai perbandingan, apa yang menjadi saingan utama Microsoft untuk Surface Pro 2017, iPad Pro Apple, mempunyai resolusi 2.732 x 2.048 pada paparannya yang lebih besar (80.3 inci persegi berbanding 69.8). Ini meninggalkan dua tablet dengan ketumpatan piksel hampir sama masing-masing 267 PPI dan 264 PPI.

Sebulan setelah peranti ini mula dijual, pelanggan mula mengeluh mengenai lampu belakang yang berdarah. Laporan berbeza dari peranti ke peranti, bergantung pada kualiti panel, dan Micorsoft masih belum mengulas mengenai kecacatan tersebut.

Satu perubahan yang diharapkan oleh beberapa orang, tetapi belum muncul, adalah sokongan USB Type-C. Surface Pro mempunyai port yang sama dengan pendahulunya: mini-DisplayPort, USB, dan penyambung Surface untuk mendapatkan kuasa. Kekurangan USB Type-C terasa rabun jauh, walaupun anggapan Panos Panay bahawa pada masa ini "untuk orang yang suka dongle" sudah cukup.

Seperti versi Surface Pro sebelumnya, apa yang anda dapat dalam kotak hanyalah tablet. Anda perlu membayar lebih banyak untuk mendapatkan Penutup Jenis Permukaan dan, sekarang, Pena Permukaan, yang sebelumnya hadir dalam kotak dengan semua kecuali model termurah. Type Cover kini menjadi papan kekunci yang sangat baik, dengan kekunci yang mempunyai klik positif kepada mereka dan pad sentuh yang kecil tetapi boleh digunakan dan responsif.

microsoft-permukaan-pro-2

Engselnya sedikit berubah. Sekarang seperti engsel di Surface Studio dan dapat diturunkan hingga hampir 165 darjah, yang merupakan sudut yang selesa untuk melukis. Anda mungkin berfikir ini akan menjadikannya lebih mudah untuk dipatahkan kerana anda lebih banyak bersandar, tetapi saya berusaha keras untuk menolaknya (maaf Microsoft), dan ia mengambil berat dengan senang. Saya tidak akan melompat, atau duduk di atasnya, tetapi kuat.

Surface Pen juga mempunyai peningkatan yang baik, kini menyokong kemiringan dengan cara yang sama seperti Pencil Apple. Ini bermakna anda mendapat pengalaman seperti pensil ketika melakukan perkara seperti bayangan. Masa responsnya juga bertambah baik - turun menjadi 21 ms - yang bermaksud kebanyakan orang tidak akan pernah ketinggalan.

Sensitiviti tekanan kini mencapai tahap 4,096 di samping daya pengaktifan 12g yang bermaksud anda boleh menekan lebih kuat pada skrin. Sebagai perbandingan, Lakaran Bambu menawarkan 2.048 tahap kepekaan tekanan. Microsoft mendakwa beberapa teknologi yang sangat pintar memungkinkan ini: secara berkesan, Surface Pen berkomunikasi secara langsung dengan perkakasan paparan Surface Pro untuk dilukis. Seperti yang anda harapkan, ini berfungsi dengan aplikasi Microsoft, tetapi juga tersedia melalui API untuk pembangun untuk membangun sokongan untuk perisian mereka sendiri.

Kekuatan dan kelemahan faktor bentuk Surface Pro tetap sama seperti biasa. Surface Pro bukanlah peranti yang akan anda gunakan di pangkuan anda melainkan anda mempunyai paha yang panjang. Pada jarak 5 kaki 8 inci dan di sisi gagah, cuba meletakkan Surface Pro di pangkuan saya pada sudut lain selain hampir menegak.

Prestasi Surface Pro 2017 dan hayat bateri

Microsoft menaikkan prestasi Surface Pro seperti di atas Surface Laptop dan di bawah Surface Book dengan Performance Base dan, walaupun kita belum menanda aras Performance Base, ini terdengar betul. Model Intel Core i7-7660U dual-core 2.5GHz yang kami lihat memberikan skor keseluruhan 60 dalam penanda aras dalaman kami, yang meletakkannya di eselon mesin teratas sekitar 13in. Ia lebih pantas daripada Surface Laptop, yang mencapai skor 49. Surface Pro 4, sebagai perbandingan, menggunakan Intel Core i5 2.4GHz dual-core (Gen ke-6) 6300U.

microsoft-permukaan-pro-10

Maksudnya dalam praktiknya ialah Surface Pro akan lebih baik daripada semua orang kecuali pengguna yang paling menuntut. Sekiranya anda berfikir untuk melakukan CAD / CAM, anda perlu mendapatkan spesifikasi teratas, tetapi versi Core i5 akan sesuai untuk kebanyakan pengguna.

Dan, versi mana pun yang anda gunakan, anda akan dapat menggunakannya sepanjang hari tanpa memasang kuasa. Dalam penanda aras bateri kami, Surface Pro berlangsung selama 11 jam 33 minit, yang merupakan salah satu skor terbaik yang pernah kami lihat untuk mesin berasaskan Intel Kaby Lake Core i7 dan peningkatan besar selama 5 jam 56 minit yang kami dapat dalam ujian yang sama untuk Surface Pro 4. Microsoft telah membuat mesin sepanjang hari di sini, yang sangat bagus.

Harga Surface Pro 2017

Versi yang kami kaji, dengan Intel Core i7-7660U 2.5GHz dwi-teras, SSD 512GB dan RAM 16GB (pada masa kami menyemaknya) akan menjadikan anda kembali £ 2,149 yang sedikit menarik, dan itu tidak ' t termasuklah Penutup Jenis (£ 149) atau Surface Pen (£ 99). Seperti yang anda mahukan kedua-duanya, ini menambah £ 248. Ya, jika anda mahu mesin ini dimuat sepenuhnya, anda akan membayar £ 2,397, yang banyak wangnya. Anda boleh mendapatkan model yang lebih murah - menjalankan Intel Core m3, 128GB SSD dan 4GB RAM - dengan harga £ 799 yang jauh lebih murah tetapi prestasi dan jangka hayat baterinya akan menjadi lebih rendah. Itulah model yang saya cadangkan untuk dibeli oleh kebanyakan orang.

Dengan harga hampir hampir £ 1.000 daripada Surface Pro 2017 yang terbaik dari Microsoft, anda boleh membeli Dell XPS 13. yang sangat serupa. Itu tanpa skrin sentuh, sokongan pen dan sebagainya, tetapi jika anda mencari sesuatu yang akan menjadi komputer riba, ia adalah perjanjian yang jauh lebih baik.

Syukurlah, model Core i5 jauh lebih masuk akal, bermula dari £ 979 (£ 1,227 termasuk Pen Permukaan dan Penutup Jenis, storan 128GB dan RAM 4GB) menjadikannya lebih murah tanpa perlu mengorbankan terlalu banyak spesifikasi.

Kesimpulan kajian Surface Pro 2017

Saya telah menggunakan siri Surface Pro sejak generasi ketiga, dan sudah pasti Surface Pro ini adalah yang terbaik. Ia mempunyai prestasi yang baik dan daya tahan bateri yang hebat dan, kerana tablet dan komputer riba, ia adalah mesin yang sangat serba boleh.

Namun, saya kurang pasti anda harus membelinya daripada yang pernah saya lakukan dengan Surface Pro sebelumnya. Kenapa? Sebahagiannya, saya rasa itu kerana Surface Laptop kini wujud dan bagi kebanyakan orang yang mahukan mesin berjenama Microsoft dan direka dengan baik, komputer riba adalah pilihan yang lebih baik. Sekiranya anda mahukan prestasi terbaik dan hanya menggunakan ciri tablet sekali-sekala, Surface Book dengan Performance Base adalah pilihan yang lebih baik. Sekiranya anda mahukan tablet, maka kombinasi iPad Pro (menjalankan Office) dan komputer riba Windows yang lebih murah juga merupakan pilihan yang lebih baik.

Pasaran untuk Surface Pro terasa seperti menyusut. Itu tidak menjadikan Surface Pro sebagai mesin yang sangat baik, dan Microsoft harus dipuji kerana mendorong sampul mengenai perkara yang mungkin dalam faktor bentuk ini tetapi, bagi kebanyakan orang, ini mungkin bukan pilihan terbaik lagi.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found