Samsung Galaxy S9 vs Google Pixel 2: Powerhouse Android mana yang terbaik?

Samsung Galaxy S9 sudah habis, dan anda telah memutuskan anda menginginkannya. Baik itu, Google Pixel 2.

Samsung Galaxy S9 vs Google Pixel 2: Powerhouse Android mana yang terbaik?

Sekiranya anda berakhir di sini, anda menghadapi dilema ini sekarang, jadi mana yang anda pilih? Baiklah, semoga saya dapat mendorong anda satu atau lain cara dengan secara objektif menyenaraikan kekuatan dan kelemahan masing-masing.

Ini adalah Samsung Galaxy S9 vs Google Pixel 2. Mari kita pergi.

Samsung Galaxy S9 vs Google Pixel 2: Reka bentukgalaxy_s9_vs_google_pixel_2_2

Dari segi penampilan, sangat sukar untuk menyalahkan Samsung Galaxy S9 - bagaimanapun, tidak dengan cara yang masuk akal. Anda boleh mengatakan bahawa ia hampir sama dengan model tahun lalu, yang benar-benar berlaku, tetapi sebenarnya bukan masalah memandangkan betapa baiknya penampilan S8.

Sukar untuk Pixel 2 untuk bersaing. Yang tidak boleh dikatakan bahawa Pixel 2 adalah telefon bimbit yang berpenampilan buruk, tetapi ini pasti lebih menyentuh sentuhan. Walaupun Pixel 2 XL mempunyai lekukan dan layar 18: 9, Pixel 2 biasa adalah bujur klasik dengan paparan 16: 9.

(Anda mungkin menganggap Pixel 2 XL adalah telefon bimbit yang anda mahukan pada masa ini, tetapi saya tidak menggalakkan pendekatan itu, memandangkan masalah layarnya yang pelik.)

Walaupun reka bentuknya lebih cantik, S9 mempunyai beberapa ciri yang pasti ketinggalan oleh Pixel 2. Yang pertama ialah bicu fon kepala. Pixel yang asal mempunyai bicu fon kepala 3.5mm, namun Pixel 2 tidak - walaupun dilengkapi dengan penyesuai untuk slot USB-Type C di dalam kotak.galaxy_s9_vs_google_pixel_2_3

Yang kedua ialah pengecasan tanpa wayar. Sekali lagi, Samsung Galaxy S9 memilikinya, Pixel 2 tidak. Ketiga, dan sejauh ini yang paling penting dari peninggalan, adalah penyimpanan yang boleh dikembangkan. Samsung Galaxy S9 menyokong kad microSD sehingga 400GB sekiranya anda suka. Dengan Pixel 2, anda terjebak dengan 64GB atau 128GB, bergantung pada model yang anda beli.

Kedua-dua telefon bimbit tahan air, tetapi di sini sekali lagi, Samsung mempunyai kelebihan. Walaupun Pixel 2 mempunyai peringkat rintangan IP67, S9 menguruskan IP68. Itulah perbezaan antara tiga dan empat kaki air sehingga dari segi praktikalnya tidak banyak perbezaan - tetapi garis pemisah sama.

Pemenang: Samsung Galaxy S9

Samsung Galaxy S9 vs Google Pixel 2: Skrin

Mari kita jelaskan: jika anda mahukan telefon yang lebih besar, S9 akan mendapat anggukan di sini, dan jika anda mahukan telefon bimbit yang lebih kecil, maka Pixel 2 adalah yang sesuai untuk anda. Terdapat perbezaan, tetapi tidak ada yang signifikan seperti itu.

Dengan cara ini, mari kita pergi ke nitty-gritty. Samsung Galaxy S9 mempunyai paparan AMOLED 5.8in dengan resolusi 1.440 x 2.960. Nisbah aspek 18.5: 9 juga bermaksud - lebih panjang dan nipis daripada telefon bimbit 16: 9 seperti Pixel 2.

Pixel 2 adalah telefon bimbit 5in dengan resolusi 1,080 x 1,920. Untuk menjimatkan anda dalam melakukan matematika, itu bermaksud bahawa Pixel 2 mempunyai 441 piksel per inci ke Samsung Galaxy S9's 570. Itu bermakna S9 secara teori lebih tajam, walaupun kebanyakan orang mungkin tidak akan melihat perbezaannya kecuali anda merancang untuk menggunakan telefon dengan alat dengar VR.

Sudah tentu, terdapat lebih banyak skrin daripada ketumpatan piksel, dan kami mengukurnya dengan memeriksa tiga metrik: ketepatan warna, kecerahan dan kontras. Untuk meletakkan semuanya di satu tempat, berikut adalah bagaimana kedua-dua telefon bimbit saling bersatu:

Ketumpatan piksel

Ketepatan warna

Kecerahan

Kontras

Google Pixel 2

441 ppi

96%

418cd / m2

SEMPURNA

Samsung Galaxy S9

570 ppi

99.3%

465cd / m2

SEMPURNA

Seperti yang ditunjukkan oleh carta di atas, tidak ada yang hebat, tetapi ada pemenang yang jelas, dan sekali lagi ia adalah Samsung Galaxy S9.

Pemenang: Samsung Galaxy S9

Samsung Galaxy S9 vs Google Pixel 2: Prestasi

Mari kita mulakan dengan spesifikasi utama. Google Pixel 2 dikuasakan oleh pemproses Qualcomm Snapdragon 835 dan RAM 4GB. Di AS, S9 mempunyai pemproses Snapdragon 845 yang lebih baru, tetapi di Eropah ia dikuasakan oleh pemproses Exynos 9810 dan RAM 4GB.

Secara historis, pemproses Exynos serupa dengan pemproses Snapdragon yang diperoleh oleh pelanggan Amerika - kami tidak akan tahu pasti sehingga kami mendapat telefon bimbit Snapdragon 845 pertama kami untuk disemak. Tetapi buat masa ini, yang perlu anda ketahui ialah Exynos 9810 adalah peningkatan ketara pada pemproses Snapdragon 835 tahun lalu yang memberi kuasa kepada Pixel 2.pixel_2_vs_s9_performance

Ini adalah kisah yang serupa dengan persembahan grafik. Sekiranya anda tertanya-tanya mengapa Pixel 2 benar-benar menang dalam statistik layar di sini, ini kerana Pixel 2 mempunyai layar resolusi yang lebih rendah. Pendek kata, Pixel 2 pasti lebih perlahan.s9_vs_pixel_performance

Berapa banyak perkara ini dalam praktik? Sangat sedikit bagi kebanyakan orang. Samsung Galaxy S9 adalah bukti masa depan yang lebih banyak, tetapi tidak ada banyak perkara di dalamnya. Kedua-dua telefon bimbit akan terasa sepantas kilat selama beberapa bulan akan datang.

Dari segi stamina, Samsung Galaxy S9 mempunyai bateri 3.000mAh hingga 2,700mAh Pixel 2. Dalam ujian bateri kami, itu membuat perbezaan kecil yang berharga, dengan S9 bertahan hanya enam minit lebih lama.

Walaupun demikian, ada satu alasan yang sangat baik untuk membeli Pixel 2 melalui Samsung Galaxy S9, dan ia datang ke sistem operasi. Walaupun kedua-dua telefon menggunakan Android, telefon bimbit Google sendiri adalah versi perisian yang murni, tanpa ada kembung atau kulit yang tidak perlu di bahagian atas. Selain itu, tentu saja, sebagai telefon Google, Pixel 2 dijamin mendapat versi Android seterusnya sebelum S9. Tidak cukup untuk mengimbangi keseimbangan yang memihak kepada Pixel 2, tetapi semestinya perlu difikirkan.

Pemenang: Samsung Galaxy S9

Samsung Galaxy S9 vs Google Pixel 2: Kamera

Pixel 2 merupakan standard fotografi emas dalam telefon pintar. Atau memang demikian: Samsung Galaxy S9 sangat sesuai untuk tajuk itu, dan ya sudah dekat.s9_plus_vs_pixel_2

Di atas kertas, ia pasti menang. S9 membungkus kamera belakang 12 megapiksel dengan bukaan f / 1.5. Pixel 2, sebaliknya, memiliki snapper 12,2 megapiksel dengan bukaan f / 1.8. Namun, dalam tinjauannya, Jon menemui sejumlah kes di mana perisian Samsung Galaxy S9 akan menghasilkan gambar yang lebih terang daripada yang sepatutnya, menggunakan ISO yang lebih tinggi daripada yang diperlukan, menghasilkan gambar yang berkualiti rendah. Anda boleh membaca penjelasan penuhnya di bahagian kamera di sini.s9_plus_vs_pixel_2_detail

Ini menjadikannya panggilan yang lebih sukar daripada yang seharusnya, tetapi saya akan tetap berpegang pada keputusan Jon di sini: “Secara keseluruhan, walaupun, walaupun pelaksanaan apertur f / 1.5 yang agak pelik dan tidak konsisten, Samsung Galaxy S9 memiliki kamera yang sangat baik dan , setelah anda mengambil kira kualiti video, saya akan mengatakan bahawa ia lebih baik daripada Pixel 2. "

Pemenang: Samsung Galaxy S9 (hanya)

Samsung Galaxy S9 vs Google Pixel 2: Harga

Setakat ini, anda akan perhatikan bahawa Samsung Galaxy S9 telah menang dalam setiap kategori. Ada sebab untuk itu, dan adalah alasan yang sama untuk kehilangan yang satu ini: mahal sekali.

Samsung Galaxy S9 bermula pada harga £ 739 tanpa SIM. Ini bermaksud bahawa secara kontrak, anda memerlukan kos sekurang-kurangnya £ 45 sebulan jika anda tidak mahu membayar wang terlebih dahulu, dan mungkin lebih banyak.

Sebaliknya, Google Pixel 2 bermula dengan RRP £ 629 tanpa SIM, dan ia turun dengan cepat. Pada masa penulisan, anda boleh membelinya hanya dengan harga £ 519. Secara kontrak, anda boleh mendapatkannya dengan harga hanya £ 29 sebulan tanpa kos pendahuluan.

Untuk menjadi jelas, saya tidak menjangkakan harga tinggi Samsung Galaxy S9 akan bertahan jika borang masa lalu adalah sesuatu yang boleh dilalui, tetapi pada masa penulisannya, ini bukan pertandingan.

Pemenang: Google Pixel 2

Samsung Galaxy S9 vs Google Pixel 2: Keputusangalaxy_s9_vs_google_pixel_2_4

Lihat ulasan Samsung Galaxy S9 yang berkaitan: Sangat cemerlang, dengan ulasan Pixel 2 dengan harga yang lebih rendah: Telefon pintar yang hebat yang masih bertahan dengan Galaxy S9

Sekiranya anda berjaya melalui setiap skor mengekalkan bahagian, anda akan perhatikan bahawa ini adalah kemenangan 4-1 yang meyakinkan kepada Samsung. Itu benar, tetapi sebenarnya tidak menceritakan keseluruhannya.

Sekiranya wang bukan objek, maka sukar untuk melihat di luar Samsung Galaxy S9. Ia pantas, penuh ciri, kelihatan hebat dan dengan kamera super. Ia lebih baik daripada Pixel 2 dalam semua aspek, secara objektif. Nah, hampir semua aspek - Pixel 2 akan mendapat versi Android seterusnya terlebih dahulu, jika itu penting bagi anda.

Masalahnya ialah kita bercakap sedikit lebih baik dalam kebanyakan keadaan, dan hampir sama dengan yang lain. Itu tidak akan menjadi masalah jika perbezaan kosnya di bawah £ 50, tetapi dengan harga yang ada, anda harus menyukai penambahbaikan untuk mengesampingkan Pixel 2.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found