Ulasan HP Photosmart C5180

£ 129 Harga semasa dikaji

HP telah membina reputasi hebat dalam dunia percetakan. Syarikat ini telah mengikat kedua slot untuk pencetak inkjet, sementara Photosmart 3210 adalah pilihan utama kami untuk peranti pelbagai fungsi. Tetapi apabila portofolionya semakin hebat seperti HP, sukar untuk membuat unit baru diperhatikan di khalayak ramai.

Ulasan HP Photosmart C5180

C5180 ditujukan untuk apa yang disebut HP sebagai "keluarga yang sibuk dan berjejaring", dengan tanda pengisaran menjadi port Ethernet terbina dalam. Dan jika keluarga begitu sibuk sehingga tidak sabar untuk mengedit foto di PC, terdapat banyak slot kad memori - termasuk CompactFlash, kad SD, kad xD-Picture dan Memory Stick - yang ditawarkan, dengan TFT 2.4in untuk melihat gambar. Perhatikan kekurangan port PictBridge, tidak seperti Canon Pixma MP600 dan 3210.

Ketika menghasilkan keputusan, output C5180 dengan selesa menyaingi makmal profesional. Nada kulit yang tepat, kecerunan warna yang sempurna dan jumlah butiran yang tidak dapat dilihat bermaksud bahawa cetakan saiz apa pun, dari 6 x 4in hingga A4, akan kelihatan seperti yang sepatutnya.

Tanaman inkjet Canon kini mempunyai kelebihan berbanding HP ketika datang ke teks mono, tetapi hasil C5180 masih sangat dekat dengan laser. Namun, kelajuan sangat rendah, dengan dokumen liputan dakwat 5% kami muncul pada kadar hanya enam per minit. Menjatuhkan kualiti cetak untuk membuat draf hal-hal hingga 15ppm seperti laser, tetapi dengan mengorbankan kualiti teks yang jelas.

Kos pencetakan secara tradisional menjadi kawasan yang kuat untuk HP, dan C5180 memberikan kesan dengan sistem Vivera enam-dakwatnya. Kos per halaman terbaik untuk foto berasal dari penggunaan pek nilai HP (kod bahagian Q7966EE), yang terdiri daripada 150 helai kertas foto 6 x 4in dan enam kartrij - dengan harga £ 16, itu hanya 10.5 p setiap cetakan. Halaman mono, menggunakan kartrij dakwat hitam HP yang besar (kod bahagian C8719EE), berfungsi dengan hanya 2.1 p setiap halaman A4. Sistem Vivera yang sangat cekap juga dimainkan, kerana ini bermaksud sedikit dakwat akan terbuang untuk membersihkan kepala cetak.

Imbasan dari pengimbas 2.400 x 4.800 dpi boleh diterima, walaupun tidak sebaik yang dilakukan oleh Canon MP600. Imej ujian kami sering terdedah, dan pemacu TWAIN HP ketinggalan jauh dari ciri Canon. Tidak ada yang salah dengan gambar sehingga tidak dapat diperbaiki selepas imbasan, tetapi mereka yang mempunyai sekumpulan besar foto untuk diarkibkan akan menginginkan pengimbas yang mendapatnya tepat pada kali pertama. Kelajuan adalah nilai tambah yang signifikan - kami mempunyai pratonton dalam tujuh saat, dan cetakan 10 x 8 inci diimbas sepenuhnya, pada 600dpi, dalam 1 minit 10 saat.

Walau bagaimanapun, tidak ada ciri pengendalian kertas lanjutan - tidak ada duplekser khususnya - dan, walaupun HP mempunyai dulang kertas tambahan untuk kertas foto 6 x 4in, kami lebih suka Canon, yang mempunyai dua pengumpan A4 penuh, masing-masing mampu sebanyak 150 muka surat.

C5180 masih merupakan peranti yang sangat baik: kualiti cetakannya hebat dan kekurangan kelajuan diimbangi dengan kos rendah setiap halaman. Tetapi pasarannya sesak, dan C5180 tidak dapat keluar dari bayangan Photosmart 3210 yang sedikit lebih murah. Yang terakhir ini mempunyai pengimbas dengan resolusi lebih tinggi dan kelebihannya dapat mengimbas slaid dan negatif. Sebenarnya, satu-satunya keuntungan C5180 adalah sedikit lebih kecil.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found