Cara Memulihkan Mesej yang Dihapus pada Peranti Android

Adakah anda secara tidak sengaja memadam mesej pada peranti Android anda? Atau adakah telefon anda rosak atau rosak? Sekiranya ada perkara seperti itu berlaku, anda akan sedikit acar. Kerana sangat sukar untuk memulihkan mesej yang dipadam dari mana-mana peranti, terutamanya Android.

Ini disebabkan oleh kenyataan bahawa peranti Android tidak menyimpan mesej yang dipadamkan di tong sampah. Mereka diganti secara automatik. Baca terus untuk maklumat lebih lanjut, kemungkinan penyelesaian, petua dan trik untuk membantu mengatasi masalah ini.

Memulihkan Mesej di Android Hampir Tidak Mungkin

Sistem operasi Android adalah pelik ketika menyimpan (atau lebih tepatnya tidak menyimpan) data yang dihapus. Adakah anda tahu bagaimana komputer Windows mempunyai tong sampah yang berfungsi sebagai kuburan dokumen dan fail yang dihapuskan?

Sekiranya demikian, anda akan mengetahui betapa bergunanya tong sampah itu. Sekiranya anda memadam sesuatu secara tidak sengaja, anda boleh memulihkannya dengan mudah dengan beberapa klik. Sebaliknya, tidak ada tong sampah kitar semula pada peranti Android. Semua maklumat yang dihapuskan, cepat diganti dengan maklumat baru.

Bayangkan ia sebagai kertas kosong setelah anda menggunakan getah untuk memadamkan kata-kata yang anda tulis sebelumnya. Anda boleh menulis perkataan baru di kertas yang sama, tetapi tidak ada cara untuk mendapatkan semula perkataan yang telah dihapus.

Anda hanya boleh berharap bahawa mesej yang dipadam belum ditimpa. Semakin cepat anda menyedari bahawa anda ingin menyimpannya, semakin banyak peluang anda untuk mengambil mesej.

Cara Memulihkan Mesej yang Dihapus pada Peranti Android

Satu-satunya Cara Memulihkan Mesej di Android

Sekiranya anda melakukan carian Google dengan pantas, anda mungkin menganggap bahawa memulihkan mesej adalah mudah. Maaf meletupkan gelembung anda. Tetapi semua perisian yang diiklankan yang mendakwa memulihkan mesej untuk anda sebenarnya tidak berguna dan buruk untuk peranti anda.

Semua yang akan kita bincangkan kemudian dalam artikel. Buat masa ini, mari kita bincangkan satu-satunya kaedah pemulihan yang berfungsi. Ikut langkah-langkah ini:

  1. Lancarkan Mod Pesawat pada peranti anda. Cukup sapu ke bawah dari bahagian atas layar dan pilih ikon kapal terbang dari menu cepat di Android anda.

  2. Ikon akan menyala ketika diaktifkan, seperti yang ditunjukkan dalam gambar.

  3. Mod ini akan mematikan segala-galanya (Wi-Fi, data selular, dll.) Di telefon anda. Apa yang dilakukannya mudah, ia menghalang data baru daripada disimpan di telefon anda.

  4. Sekarang anda boleh mencuba mencari mesej di tempat lain sekiranya anda menyandarkannya.

Itulah satu-satunya cara, menggunakan sandaran untuk mesej sebelum penghapusannya. Atau, anda boleh bercakap dengan orang lain (penerima atau pengirim mesej yang berkenaan), menerangkan keadaannya, dan berharap mereka dapat menyampaikan mesej yang dihapuskan kepada anda.

Elakkan Semua Program Pemulihan Pihak Ketiga

Sekiranya tidak ada yang lain, ikuti nasihat ini. Anda tidak akan melakukan apa-apa dengan memasang aplikasi dan program "pekerja ajaib" ini yang menuntut untuk memulihkan sebarang mesej yang dipadamkan pada peranti Android. Mereka kebanyakannya penipuan, perisian hasad, perisian intip, dll.

Semua perkara di atas memudaratkan peranti anda, dan yang paling penting, tidak akan berfungsi. Kami tidak akan memberitahu anda untuk memuat turun sesuatu yang serupa pada peranti anda. Realiti yang menyedihkan adalah bahawa apabila mesej Android anda hilang, mereka akan hilang.

Terdapat sedikit atau tidak ada yang dapat anda lakukan mengenainya. Jangan putus asa, dan biarkan ini menjadi pengajaran. Perkara terbaik yang boleh anda lakukan ialah sentiasa menyandarkan mesej anda untuk disimpan. Kemudian, anda tidak perlu berdoa agar mesejnya tidak hilang sepenuhnya.

Perkara yang sama berlaku untuk fail, foto, dan lain-lain. Sentiasa buat salinan surat-menyurat dan fail penting anda pada peranti storan luaran, atau lebih baik lagi, perkhidmatan Cloud yang selamat.

Kaedah Sandaran

Pada dasarnya, terdapat dua kaedah sandaran untuk menyimpan mesej anda, dan juga jenis fail lain. Anda boleh menyimpannya pada peranti fizikal (seperti pemacu denyar USB, cakera keras luaran, PC anda dan sebagainya). Tidak ada banyak yang boleh dikatakan mengenai kaedah ini, cukup mantap, anda boleh menyambungkan Android anda ke kebanyakan peranti yang disebutkan menggunakan kabel USB mikro, dan menyimpan mesej anda.

Kaedah lain, yang mungkin lebih baik lagi, adalah memuat naik mesej anda di perkhidmatan storan Awan selamat yang disebut di atas, seperti Google Drive. Sekiranya anda tidak tahu menggunakannya, ikuti langkah-langkahnya:

  1. Pasang Google Drive pada peranti Android anda atau kemas kini menggunakan pautan ini.

  2. Lancarkan dan log masuk ke akaun Google anda yang dipautkan ke Google Drive anda (atau pautkan sekarang).

  3. Buka aplikasinya, dan ketuk ikon lagi (menu hamburger).

  4. Ketik pada Tetapan kemudian Sandarkan dan tetapkan semula.

  5. Hidupkan Back up kemudian pilih butang Back up now.

Lebih Selamat Daripada Maaf

Perhatikan bahawa jika anda memasang Google Drive di telefon anda sebelum mesej dihapus, anda boleh memeriksa storannya untuk mencari mesej tersebut. Sekiranya tidak, sayangnya tidak ada yang boleh anda lakukan. Ingatlah untuk selalu menyandarkan mesej dan fail bernilai anda.

Adakah anda pernah kehilangan mesej yang dipadam pada peranti Android anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found