Cara Melaporkan Mesej Teks Spam

Hari-hari ini nampaknya spammer ada di mana-mana dan kemungkinan anda sudah menerima beberapa jenis mesej spam. Seolah-olah robocall dan e-mel meragukan tidak mencukupi, spammer juga menyerang peti masuk SMS kami. Dan itu boleh membahayakan dalam banyak hal kerana tujuan utamanya adalah untuk memikat anda untuk memberikan data peribadi anda.

Cara Melaporkan Mesej Teks Spam

Perkara terbaik yang perlu dilakukan adalah melaporkan aktiviti tersebut. Dan jika anda ingin tahu caranya, anda telah sampai di tempat yang betul. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan cara melaporkan pesanan teks spam di seluruh penyedia dan peranti. Anda juga akan belajar bagaimana melindungi peranti anda daripada menerima mesej seperti itu pada masa akan datang.

Cara Melaporkan Mesej Teks Spam ke FTC

Pengirim spam sering menghantar mesej mencurigakan yang bertujuan menipu anda agar memberi mereka maklumat peribadi anda, termasuk nombor akaun bank, kata laluan, atau bahkan nombor Jaminan Sosial anda. Sama ada dengan menawarkan hadiah percuma, kad kredit dengan faedah rendah, atau berjanji untuk melunaskan pinjaman anda, muslihat penipu dapat cukup meyakinkan.

Setiap kali anda menerima mesej seperti ini, perkara pertama yang perlu diingat adalah jangan mengklik pautan yang dilampirkan kepadanya. Tidak ada syarikat sebenar yang akan meminta maklumat penting melalui teks.

Cara terbaik untuk memerangi teks yang menjengkelkan ini adalah dengan melaporkannya. Terdapat beberapa cara untuk melaporkan mesej yang tidak diingini:

 • Melalui aplikasi pesanan yang anda gunakan. Cari sahaja pilihan "Laporkan Sampah" atau "Laporkan Spam".
 • Salin teks spam yang anda terima dan hantarkan ke 7726 (SPAM), hotline pelaporan spam yang dikendalikan oleh Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan (FTC).
 • Laporkan mesej ke FTC melalui pautan ini. Anda boleh melaporkan syarikat, penipuan, atau panggilan yang tidak diingini. Ini juga membolehkan anda melihat kempen penipuan apa yang aktif di negeri anda.

Untuk melaporkan mesej ke FTC, cukup tekan butang "Laporkan Sekarang" di laman web dan ikuti petunjuknya. Mereka akan meminta anda mengisi maklumat yang berkaitan dengan mesej dan meminta anda berkongsi seberapa banyak maklumat yang mungkin. Terdapat juga kotak komen untuk menerangkan lebih lanjut mengenai kes tersebut. Pastikan tidak meninggalkan maklumat sensitif di sana.

Cara Melaporkan Mesej Teks Spam ke Verizon

Verizon, sama seperti pembawa mudah alih yang lain, berusaha memerangi spammer dan melindungi penggunanya dari mesej teks spam. Anda boleh menggunakan beberapa kaedah untuk memerangi mesej spam sebagai pengguna Verizon:

Sekat Teks Spam di MyVerizon

Verizon membolehkan anda menyekat teks melalui akaun anda. Inilah caranya:

 1. Log masuk ke MyVerizon.
 2. Klik pada "Rancang."
 3. Pilih "Blok."
 4. Pilih garis yang anda mahu uruskan.
 5. Klik "Sekat panggilan dan mesej."
 6. Masukkan nombor yang ingin anda sekat.
 7. Pilih "Simpan."

MyVerizon membolehkan anda menyekat sehingga lima nombor selama 90 hari secara percuma.

Teruskan dan Laporkan Mesej ke Verizon

Sebagai alternatif, anda boleh melaporkan mesej spam secara percuma dengan meneruskan teks ke 7726 (SPAM). Semasa anda menyalin mesej, pastikan untuk tidak mengklik pautan di dalamnya. Verizon akan meminta nombor spammer dan memeriksa kesnya dengan lebih lanjut.

Laporkan Spam Dengan Mesej Verizon (Mesej +)

Anda boleh melaporkan spam di Verizon Messages (Message +) dengan melakukan perkara berikut:

 1. Ketik dan tahan teks (tetapi berhati-hati untuk tidak mengklik pautan mana pun.)
 2. Ketik "Laporkan Spam."

Mesej juga akan dipadamkan dari peti masuk anda.

Sekat Spammer Dengan Verizon Smart Family

Spammer boleh menyerang telefon anak anda dengan mudah. Untuk melindungi anak-anak anda daripada serangan seperti itu, ikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Log masuk ke Keluarga Pintar Verizon.
 2. Pilih anak dari bahagian atas skrin.
 3. Ketik "Kenalan".
 4. Pilih "Kenalan yang Disekat."
 5. Ketik "Sekat Nombor."
 6. Masukkan nombor yang ingin anda sekat.
 7. Tekan "Simpan."

Seperti yang anda lihat, terdapat banyak cara untuk menyekat spammer di Verizon. Jangan ragu untuk menggunakan langkah-langkah yang menangani keadaan anda dengan paling berkesan.

Cara Melaporkan Mesej Teks Spam ke AT&T

Setiap kali anda menerima pesanan teks yang mencurigakan, anda boleh melaporkannya kepada AT&T dengan melakukan perkara berikut:

 • Teruskan teks ke 7726. Prosesnya adalah percuma dan tidak termasuk dalam rancangan teks anda.
 • Hubungi 611 (ia segera menghubungkan anda dengan penyedia wayarles anda) dan minta Jabatan Penipuan mereka atau kirimkan pesanan teks ke Kumpulan Kerja Anti-Phishing AT&T. E-mel tersebut [dilindungi e-mel].
 • Laporkan robotext di sini. Pastikan tidak pernah membalas atau mengklik pautan dalam teks yang mencurigakan.
 • Isi borang ini di laman web AT & T untuk memberi tahu mereka tentang panggilan atau mesej spam. Penyedia kemudian akan memasukkan nombor telefon melalui pangkalan data spam yang dilaporkan dan mengambil tindakan jika perlu.

Cara Melaporkan Mesej Teks Spam ke T-Mobile

T-Mobile mempunyai aplikasi khas untuk membantu anda mencegah mesej spam daripada masuk ke peti masuk anda. Ia dipanggil Scam Shield. Anda boleh mengaktifkan Scam Block dan Caller ID, melihat panggilan T-Mobile mana yang disekat untuk anda, atau melaporkan kejadian spam dan penipuan.

Sekiranya anda menerima mesej yang anda anggap sebagai penipuan, jangan balas, walaupun seolah-olah ia datang dari orang yang anda kenali. Juga, jangan klik pada pautan dalam mesej teks. Tetapi pastikan untuk menukar kata laluan ID T-Mobile anda jika anda membuka pautan tersebut secara tidak sengaja.

Anda boleh melaporkan spam ke Perkhidmatan Pelaporan Spam T-Mobile dengan menyalin mesej tersebut dan mengirimkannya ke 7726. Inilah caranya:

 1. Ketik dan tahan teks mesej dan tekan "Salin".
 2. Mulakan mesej baru dan tampal teks. Pastikan tidak mengedit teks atau menambah komen.

 3. Hantarkan mesej ke 7726 (mengeja "SPAM" pada kebanyakan papan kekunci.)

T-Mobile akan menghantar teks pengesahan kepada anda dan meneruskan pesanan anda ke Pusat Keselamatan mereka untuk siasatan lebih lanjut. Pusat ini adalah sistem yang dihubungkan dengan pangkalan data global dengan jumlah spam yang berpotensi. Maklumat anda akan dienkripsi, jadi anda tidak perlu risau untuk memberikan identiti anda. Walau bagaimanapun, maklumat yang diterima dari mesej anda mungkin akan dikongsi dengan agensi kerajaan yang memerangi tindakan penipuan.

Cara Melaporkan Mesej Teks Spam Dari Alamat E-mel

Melindungi diri anda dari mesej spam dan nombor telefon adalah mudah, tetapi apa yang berlaku apabila mesej teks spam berasal dari alamat e-mel? Sejauh ini, tidak ada kaedah 100% yang berkesan untuk menangani masalah ini. Terdapat beberapa alat untuk membantu anda mengatasi masalah ini:

Untuk Pengguna Android

Sekiranya anda menggunakan aplikasi pemesejan Google, anda akan senang mengetahui tentang penapis spam khusus yang secara automatik membuang teks spam. Anda boleh mengaktifkannya dengan mengikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Lancarkan aplikasi mesej.

 2. Ketik tiga titik di sebelah kanan atas skrin.
 3. Navigasikan ke "Tetapan" dari menu drop-down.

 4. Pilih kad SIM.
 5. Ketik "Perlindungan Spam."

 6. Aktifkan butang togol di sebelah "Aktifkan Perlindungan Spam."

Sekiranya anda mempunyai telefon bimbit Samsung dengan versi Android terbaru, Anda dapat mengetuk pesan yang dimaksud dan memilih "Blok Kontak" dari menu tiga titik di sebelah kanan atas.

Untuk Pengguna iPhone

iOS mempunyai ciri hebat untuk menapis mesej spam. Inilah cara mengaktifkannya:

 1. Pergi ke "Tetapan."

 2. Pilih "Mesej".

 3. Hidupkan butang "Tapis Pengirim Tidak Dikenal".

Sekarang akan ada tab khusus di aplikasi anda untuk Pengirim Tidak Dikenal dan semua mesej spam akan masuk ke sana.

Cegah Spam Alamat E-mel Dengan Bantuan Pembawa Anda

Semakin banyak masalah spam berkembang, semakin banyak pembawa mudah alih berusaha mencari kaedah baru untuk memeranginya. Beberapa syarikat penerbangan menawarkan cara untuk memerangi teks spam alamat e-mel. Berikut adalah gambaran keseluruhan perkhidmatan mereka:

 • Perkhidmatan "Pemblokiran Mesej" T-Mobile menyekat e-mel TMOmail.net dan juga mesej yang dikenakan.
 • Perkhidmatan "Blok Panggilan dan Mesej" Verizon menyekat e-mel dan domain di akaun anda.
 • AT & T "Call Protect" menyekat mesej dari nombor 10 digit tertentu. Anda juga dapat melaporkan mesej spam yang berasal dari alamat e-mel dengan meneruskan teks ke [dilindungi e-mel] atau [dilindungi e-mel].

Cara Melaporkan Mesej Teks Spam di iPhone

Pengguna iPhone dapat menggunakan aplikasi Pesan untuk menyekat pesan yang tidak diingini, menyaring pesan yang berasal dari nombor yang tidak diketahui, atau melaporkan spam dan teks sampah.

Apabila anda mendapat mesej dari pengirim yang tidak ada dalam senarai kenalan anda, ia mungkin dikenali melalui spam atau sampah. Anda selalu dapat melaporkan mesej ini kepada Apple, dan berikut caranya:

 1. Buka mesej yang dimaksudkan.
 2. Ketuk butang "Laporkan Sampah" di bawah mesej. Pilihan ini akan tersedia jika pengirim tidak ada dalam senarai kenalan anda.

 3. Ketik "Padam dan Laporkan sampah."

Mesej sekarang akan dipadamkan secara kekal dari peti masuk anda tanpa kemungkinan diambil. Juga, maklumat pengirim - termasuk nombor dan mesej - akan dihantar ke Apple.

Catatan: Apabila anda melaporkan spam atau sampah, pengirim masih boleh menghantar mesej kepada anda. Cuba sekat nombor untuk berhenti menerima sebarang mesej dari nombor itu pada masa akan datang.

Anda boleh melaporkan mesej spam dan sampah melalui SMS dan MMS dengan menghubungi pembawa anda. Untuk keterangan lebih lanjut, periksa bahagian khusus untuk setiap pembawa di atas.

Menang Pertempuran Melawan Spam

Banyak pemasar menggunakan kempen pemasaran yang agresif yang sering mengakibatkan spam masuk kami. Dan dalam senario terburuk, yang lain menghantar pautan palsu untuk menipu orang agar mendedahkan maklumat peribadi mereka, yang boleh menyebabkan pencurian identiti, penyalahgunaan kad kredit, dan banyak masalah lain.

Penting untuk mengetahui cara melindungi diri anda dan melaporkan kejadian spam. Artikel ini telah memberi anda semua maklumat yang diperlukan untuk melaporkan spam di seluruh penyedia. Sekiranya anda merasa bingung, ingatlah bahawa anda selalu dapat meneruskan pesanan spam ke 7726, dan pembekal anda akan mengurusnya.

Apakah jenis mesej spam yang anda terima? Bagaimana anda menangani keadaan? Kongsi pengalaman anda di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found