Cara Menghantar Mesej kepada Seseorang yang Bukan Teman Anda Tidak Benar

//www.youtube.com/watch?v=TvxFAWVo5AI

Discord adalah salah satu aplikasi sembang yang paling popular di internet, menyediakan platform untuk pemain, komuniti dalam talian, dan banyak lagi untuk berkomunikasi dan berkumpul. Perselisihan boleh digunakan dalam pelbagai cara, sama ada mencari orang dengan minat yang sama, bertemu orang yang bermain permainan yang sama, berhubung kembali dengan rakan lama dari masa lalu, atau bahkan bekerjasama pada aplikasi atau permainan yang menarik. Oleh kerana terdapat penggunaan untuk Discord selain hanya permainan, Discord juga menyediakan sistem panggilan suara dan video berfungsi sepenuhnya yang dapat dimanfaatkan oleh penggunanya.

Walau bagaimanapun, ada satu soalan yang banyak orang: bolehkah anda menghantar mesej kepada orang-orang di Discord yang tidak ada dalam senarai Rakan anda? Dan jika demikian, bagaimana?

Artikel ini akan menunjukkan kepada anda semua yang perlu anda ketahui mengenai tetapan privasi Discord dan cara mencari pengguna di Discord.

Bolehkah Anda Menghantar Seseorang yang Tidak Ada dalam Senarai Rakan Anda?

Katakan anda baru bertemu seseorang semasa bermain permainan di Discord. Anda sangat seronok bermain permainan dengan mereka, dan anda ingin terus bermain dengan mereka di masa hadapan. Adakah Discord membolehkan anda mengarahkan mereka untuk mengundang mereka ke permainan yang akan datang?

Jawapannya bergantung pada tetapan privasi yang dimiliki oleh rakan baru anda. Sebagai salah satu platform sembang paling popular di luar sana, Discord telah menerapkan sekumpulan ciri privasi yang komprehensif dan modular yang bertujuan untuk membolehkan pengguna mengawal sepenuhnya siapa dan kapan orang dapat mengirimi mereka mesej langsung; ia membantu orang mengelakkan DM yang tidak diminta daripada orang yang mungkin tidak mahu mereka bincangkan. Dengan menyesuaikan pilihan Privasi & Keselamatan ini, anda dapat menjadikan pengalaman Discord anda sebagai peribadi atau umum seperti yang anda mahukan.

Cara Mesej kepada Seseorang yang Tidak Berpakat Yang Bukan Rakan Anda

Salah satu ciri hebat yang ditawarkan Discord adalah kemampuan untuk berbual tanpa troll, spam, dan sekadar wacana yang menjengkelkan. Dengan kata lain, salah satu kekurangannya adalah kemampuan untuk menghantar mesej kepada sesiapa yang anda mahukan kapan pun anda mahu.

Secara rasmi, Discord tidak memberi kita pilihan untuk berbual dengan pengguna lain melainkan kita berkawan.

Oleh itu, jika anda ingin berbual dengan seseorang (dan anda mempunyai ID pengguna mereka), menghantar mesej kepada mereka tidak semudah mengetuk kotak sembang, mencari mereka, dan mengirim mesej. Sekiranya anda mencubanya, anda akan melihat skrin ini:

Tetapi jangan bimbang lagi, kerana ada beberapa cara untuk anda berbual dengan pengguna lain walaupun status persahabatan anda di platform.

Gunakan Saluran Bersama

Cara termudah untuk menghantar pesanan peribadi pengguna Discord yang lain adalah dari dalam saluran. Dengan andaian anda, dan pengguna lain berada di pelayan yang sama, ini seharusnya agak mudah.

Buka Discord Channel dan ketuk ikon profil mereka. Kotak kecil akan muncul yang membolehkan anda menaip mesej peribadi. Ringkas.

Sekarang, ini hanya berfungsi jika anda berdua berada dalam kumpulan yang sama. Oleh itu, mari teruskan sekiranya kaedah ini tidak sesuai untuk anda.

Buat Pautan yang Boleh Dikongsi - Sembang Kumpulan

Pilihan lain adalah dengan memerlukan nama pengguna orang itu (dengan digit yang disertakan). Setelah anda siap, buka Discord dan klik pada ikon chat di sudut kanan atas. Taipkan nama pengguna dengan ‘#’ dan nombor empat digit yang menyertainya, kemudian klik ‘Buat Kumpulan’.

Pautan yang boleh dikongsi akan muncul bahawa anda boleh menyalin, menampal, dan mengirim (melalui teks atau e-mel) kepada pengguna lain. Senario terburuk, ini akan memberitahu pengguna lain bahawa anda cuba berbual. Senario kes terbaik, ini adalah rakan yang sebenarnya ingin berbual.

Walaupun diakui, ini bukan jalan penyelesaian terbaik bagi masalah kami, itu adalah salah satu cara anda boleh menghantar mesej kepada orang lain di Discord walaupun mereka belum menambahkan anda.

Buat Jemputan Pelayan

Mengikuti tema pautan yang boleh dikongsi di sini, pilihan lain yang anda miliki adalah panjang lebar, tetapi anda boleh berbual dengan bukan rakan jika anda melakukannya dengan betul. Satu masalah dengan Discord ialah perkhidmatan mengenali nama pengguna jadi ini mungkin merupakan jalan penyelesaian yang baik jika anda tidak dapat berteman dengan orang lain kerana masalah nama pengguna.

Pergi ke pelayan anda (atau buat) dan ketik roda Tetapan di sebelah salah satu saluran anda. Klik ‘Undangan’ di sebelah kiri, dan klik ‘Buat yang Baru.’ Bit terakhir itu akan menjadi cetakan biru kecil di bahagian atas sekiranya anda menghadapi masalah mencarinya.

Halaman akan muncul dengan pautan yang boleh dikongsi. Salin dan tampal dalam teks atau mesej (di platform lain) hantarkan kepada orang yang ingin anda ajak bual. Sekiranya mereka mengklik pautan dan menerima, anda boleh menghantar pesanan peribadi kepada mereka seperti yang kami jelaskan di atas, atau berbual dengan mereka di saluran Discord anda.

Catatan: Dua pilihan terakhir sangat bergantung pada kemampuan anda untuk menghubungi pengguna lain di platform di luar Discord sehingga mereka mungkin bukan penyelesaian terbaik. Tetapi, ia berfungsi sekiranya anda menghadapi masalah untuk menghantar pesanan kepada seseorang yang bukan rakan.

Pemesejan Langsung Selamat

Navigasi ke Tetapan Pengguna anda dan cari tab Privasi & Keselamatan. Di sana, anda akan menemui senarai ciri privasi komprehensif Discord, yang bertujuan untuk membolehkan anda menyesuaikan tetapan privasi dan keselamatan anda untuk memastikan keselamatan anda di Discord.

Bahagian pertama dalam tab ini adalah Pemesejan Langsung Selamat. Bahagian ini membolehkan anda menyesuaikan seberapa selamat anda mahu DM anda, yang membolehkan anda membuat sistem automatik Discord mengimbas mesej anda untuk kandungan eksplisit dan tidak sesuai dan menghapusnya jika mengandungi kandungan buruk.

Anda mempunyai tiga pilihan:

  1. Jaga Keselamatan Saya - Pilihan ini akan mengimbas mesej langsung anda dari semua orang, malah rakan terdekat anda. Ini adalah pilihan yang kami sarankan agar anda mengaktifkannya jika anda tidak akan mengirim atau menerima kandungan yang berpotensi eksplisit.
  2. Kawan Saya Bagus - Pilihan ini akan mengimbas mesej langsung anda dari semua orang kecuali jika mereka ada dalam senarai rakan anda. Ini berguna jika anda mahu rakan anda menghantar anda kandungan yang mungkin dianggap eksplisit atau tidak sesuai dalam perbualan biasa.
  3. Saya Hidup Di Tepi - Mengaktifkan pilihan ini akan mematikan sepenuhnya ciri pengimbasan Discord. Ini bermaksud bahawa mesej yang anda terima sama sekali tidak akan diimbas, sehingga anda berisiko menerima mesej yang berpotensi tidak sesuai atau tersurat.

Mengambil nota daripada ‘Benarkan mesej terus dari ahli pelayan'Pilihan. Sekiranya penerima telah mematikannya, pilihan pertama kami untuk menghantar mesej dari dalam pelayan tidak akan berjaya.

Tetapan Privasi Dan Keselamatan Lain

Selain daripada Pemesejan Langsung Selamat, ada sejumlah pilihan lain di panel Privasi & Keselamatan yang akan membolehkan anda menyesuaikan sepenuhnya tetapan privasi dan keselamatan anda. Yang paling penting mungkin adalah Lalai Privasi Pelayan, yang merupakan pilihan privasi yang mudah tetapi kuat.

Menghidupkan pilihan ini (tetapan lalai) akan membolehkan sesiapa sahaja dari pelayan anda menghantar Mesej Langsung kepada anda tanpa berada dalam senarai rakan anda. Ini akan membuka DM anda kepada sesiapa sahaja dan semua orang yang berkongsi pelayan bersama, yang mungkin baik jika anda hanya berada di pelayan kecil, tetapi boleh menjadi sangat berbahaya dengan cepat jika anda berada di satu atau lebih pelayan awam, sehingga anda akan berpotensi Iklan DM dan spammer.

Sekiranya anda memilih untuk mematikan pilihan ini, dengan itu menyekat orang yang tidak berada dalam senarai Rakan anda agar tidak menghantar DM kepada anda, anda akan diberi pilihan untuk menerapkan tetapan ini ke semua pelayan yang anda gunakan. Sebaiknya lakukan ini, kerana anda boleh mengklik kanan pada setiap pelayan yang anda mahu membenarkan DM dari dan secara automatik mengatasi tetapan untuk masing-masing, sambil tetap melindungi anda pada kebanyakan pelayan anda. Pelayan dengan penyesuaian pelayan ini menjadikan pilihan mudah ini sebagai alat privasi yang sangat kuat.

Mesej kepada Seseorang yang Bukan Rakan Anda Tidak Benar

Ciri Privasi ketiga dan terakhir adalah "Siapa yang Dapat Menambah Anda Sebagai Rakan." Seperti yang ditunjukkan oleh nama bahagian, pilihan ini membolehkan anda menyesuaikan siapa sebenarnya yang dibenarkan untuk menghantar Permintaan Rakan kepada anda pada Discord, sama ada untuk semua orang, Rakan Kawan, atau orang yang anda gunakan untuk berkongsi pelayan. Ketiga-tiga pilihan ini boleh dihidupkan atau dimatikan:

  1. Semua orang - Menghidupkannya membolehkan sesiapa sahaja di Discord menghantar permintaan rakan kepada anda.
  2. Kawan kepada kawan - Menghidupkannya membolehkan sesiapa sahaja yang berkongsi rakan untuk menghantar permintaan rakan kepada anda.
  3. Ahli Pelayan - Menghidupkannya membolehkan sesiapa sahaja yang berkongsi pelayan dengan anda untuk menghantar permintaan rakan kepada anda.

Kami secara amnya mengesyorkan agar anda meninggalkan tetapan ini secara lalai, kerana walaupun seseorang menghantar permintaan teman kepada anda, anda mempunyai pilihan untuk menolaknya setelah menyaringnya. Walau bagaimanapun, jika anda adalah pentadbir atau moderator pelayan yang besar, atau tokoh terkenal di internet, anda mungkin ingin menyesuaikan tetapan ini untuk mengelakkan daripada menerima banjir permintaan rakan secara rawak dari anggota pelayan atau orang baik.

yang boleh menambah anda sebagai perselisihan rakan

Berikut adalah beberapa pilihan lain yang menangani bagaimana Discord menggunakan data anda. Discord mengumpulkan sejumlah besar data mengenai bagaimana dan di mana anda menggunakan Discord, termasuk kebiasaan penggunaan anda, pelayan anda, platform apa yang anda gunakan Discord, dan banyak lagi untuk meningkatkan dan menyesuaikan pengalaman Discord anda; jika anda tidak mahu Discord mengumpulkan dan menyimpan data anda, anda boleh menukar pilihan yang membolehkan anda menghalang Discord menggunakan data anda untuk penambahbaikan atau penyesuaian, atau bahkan meminta salinan semua data yang mereka kumpulkan pada anda.

Kami secara amnya mengesyorkan agar anda menyimpan pilihan ini agar pengalaman Discord anda menjadi yang terbaik; namun, jika anda adalah seseorang yang prihatin dengan pengumpulan data peribadi, anda mempunyai pilihan untuk menonaktifkannya dengan kos penyesuaian yang lebih sedikit. Selain itu, kami mengesyorkan agar anda meminta salinan data anda secara berkala dan memeriksanya untuk memastikan bahawa Discord tidak mengumpulkan data yang terlalu mengganggu anda.

Bagaimana Saya Menyekat Seseorang Tidak Berpakat?

Sekiranya seseorang telah mengirimi anda mesej yang tidak diminta pada Discord, anda boleh menggunakan ciri blok untuk mencegahnya terus melakukannya. Selepas anda menyekatnya, mereka tidak akan dapat menghantar mesej atau permintaan rakan anda sehingga anda menyahsekatnya.

Inilah cara anda dapat menyekat orang:

  1. Dalam senarai DM anda, klik kanan pada pengguna yang ingin anda sekat dan klik butang "Sekat".
  2. Klik butang "Sekat" merah sekali lagi untuk mengesahkan bahawa anda ingin menyekatnya.

Setelah anda menyekat pengguna, anda tidak lagi dapat melihat mesej yang mereka hantar melainkan anda memilih untuk melakukannya, dan mereka juga tidak akan dapat mengirimkan DM atau permintaan rakan kepada anda.

Cari Suara Anda dengan Discord

Discord adalah platform sembang yang hebat untuk digunakan jika anda adalah orang yang bermain permainan atau hanya ingin mencari orang untuk bercakap dengan dalam talian. Ia dengan cepat menjadi sangat popular, bahkan di komuniti bukan permainan, untuk penggunaan seperti komuniti dalam talian, kelab dan banyak lagi. Tetapi untuk semua orang baik dan rakan baru yang anda temui, akan selalu ada orang atau dua orang yang tidak baik, jadi penting untuk belajar bagaimana menavigasi tetapan privasi Discord agar mereka tidak mengganggu privasi anda.