Apa Arti Dihantar, Diterima dan Dihantar dalam Snapchat?

Snapchat adalah rangkaian sosial yang cukup intuitif yang menggunakan sekumpulan ikon untuk menggambarkan status, pelbagai aktiviti, dan perkembangan. Setelah anda mengetahui maksud masing-masing, platform ini mudah digunakan. Sehingga anda tahu apa maksudnya, platform boleh menjadi kekacauan yang membingungkan. Sekiranya anda baru menggunakan Snapchat, tutorial ini akan menunjukkan kepada anda apa maksud setiap ikon di Snapchat, termasuk yang paling penting, dikirim, diterima, dan disampaikan.

Apa Arti Dihantar, Diterima dan Dihantar dalam Snapchat?

Snapchat sangat besar dan masih berkembang. Dalam ruang yang sangat kompetitif, rangkaian sosial ini telah berkembang dan bertambah baik. Sekiranya anda sudah lama tidak dapat menggunakannya tetapi telah menyerah pada tipu muslihatnya, panduan ini akan memberi anda gambaran umum mengenai ikon yang digunakan oleh rangkaian dan maksudnya.

Snapchat menggunakan ikon di skrin Rakan untuk membantu anda memahami dengan cepat apa yang sedang berlaku.

Ikon Dihantar di Snapchat

Snapchat mempunyai tiga ikon untuk menandakan Snap telah dihantar oleh anda kepada rakan.

 • Anak panah merah memberitahu anda Snap tanpa audio telah dihantar.
 • Anak panah ungu memberitahu anda Snap dengan audio telah dihantar.
 • Anak panah biru memberitahu anda sembang telah dihantar.

Ikon Dibuka di Snapchat

Setelah Snap atau sembang diterima oleh rakan anda, pada suatu ketika anda akan melihat ikon yang dibuka di sebelahnya. Ini adalah anak panah berongga dalam bentuk yang sama dengan anak panah yang dikirim.

 • Anak panah merah berongga bermaksud Snap tanpa audio dibuka.
 • Anak panah ungu berongga bermaksud Snap dengan audio dibuka.
 • Anak panah biru berongga bermaksud sembang anda dibuka.
 • Anak panah hijau yang berongga bermaksud hadiah wang tunai anda telah dibuka.

Ikon yang Diterima di Snapchat

Ikon yang diterima adalah kotak dan bermaksud anda telah menerima salah satu daripada tiga jenis komunikasi dari rakan.

 • Petak merah bermaksud anda telah menerima Snap atau Snap tanpa audio.
 • Kotak berwarna ungu bermaksud anda telah menerima Snap atau Snaps dengan audio.
 • Petak biru bermaksud anda telah menerima sembang.

Ikon Dilihat di Snapchat

Setelah membuka Snap atau chat anda, anda akan melihat ikon segi empat berubah menjadi yang kosong. Ini memberitahu anda bahawa mesej telah dibaca.

 • Petak merah berongga bermaksud anda telah membuka Snap atau Snaps tanpa audio.
 • Kotak ungu berongga bermaksud anda telah membuka Snap atau Snaps dengan audio.
 • Kotak biru yang berongga bermaksud anda telah membuka sembang.
 • Kotak kelabu berongga bermaksud Snap yang anda hantar tamat tempoh.

Ikon Tangkapan Skrin di Snapchat

Ikon tangkapan skrin adalah amaran bahawa seseorang yang anda kirimkan Snap atau berbual telah memaparkannya. Perkara ini biasanya baik kerana rakan ingin menyimpan beberapa barang lebih lama tetapi jika anda berkongsi perkara yang anda tidak mahu bertahan lebih lama daripada 24 jam, ini memberitahu anda untuk berjaga-jaga.

 • Sepasang anak panah merah yang disilang bermaksud Snap anda tanpa audio ditayangkan gambar.
 • Sepasang anak panah ungu bersilang bermaksud Snap anda dengan audio ditayangkan gambar.
 • Sepasang anak panah biru bersilang bermaksud sembang anda ditayangkan gambar.

Ikon yang Dimainkan Semula di Snapchat

Ikon terakhir yang perlu diingat jika anda baru menggunakan Snapchat adalah ikon ulangan. Ini bermaksud seseorang telah memainkan semula Snap yang anda kirimkan. Ikon main semula adalah standard, bulatan dengan anak panah yang menunjuk ke arah lawan jam.

 • Ikon main semula berwarna bermaksud Snap anda tanpa audio dimainkan semula.
 • Ikon ulangan ungu bermaksud Snap dengan audio anda dimainkan semula.

Dihantar, Diterima, dan Dihantar di Snapchat

Dihantar, diterima, dan dikirimkan adalah status pesan dan memberitahu anda apa yang telah terjadi pada Snap atau chat anda. Mereka sangat berterus terang. Status ‘terkirim’ bermaksud anda telah mengirim Snap atau berbual dengan seseorang dan pelayan Snapchat mengakuinya. Diterima bermaksud Snap atau sembang telah disampaikan kepada penerima. Dihantar bermaksud Snapchat telah mengesahkan penghantaran Snap kepada penerima.

Anda akan melihat ikon yang dibuka pada satu ketika.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana jika seseorang belum membuka Snap saya?

Snapchat akan mengambil masa beberapa saat untuk menunjukkan kepada anda ikon yang dikirim, diterima, dan dikirimkan pada Snap atau chat anda. Snap anda dihantar dari aplikasi anda ke pelayan Snapchat yang memberi anda pengiriman. Pelayan Snapchat mengakui Snap, yang memberi anda yang diterima. Ia mengirimkan Snap kepada penerima dan setelah aplikasi menerimanya, anda akan melihatnya.

Dibuka adalah perkara lain sama sekali. Itu bergantung pada penerima yang menggunakan Snapchat, melihat Snap baru, atau bahkan membuka aplikasinya. Terdapat banyak perkara yang boleh melambatkan seseorang membuka Snap dan anda harus ingat itu semasa menghantarnya. Orang akan membuka mesej mereka dengan cepat apabila mereka melihatnya tetapi tidak akan selalu dapat melakukannya. Bersabar dan jangan cemas apabila tidak. Kehidupan kita semakin sibuk sehingga sedikit kesabaran kadang-kadang diperlukan ketika menunggu balasan.

Mengapa Snap saya belum selesai?

Ketika anda mengirim Snap atau pesan, anda mungkin melihat status "Menunggu". Ini boleh membawa maksud beberapa perkara. Seperti yang kita tahu, jika ia disampaikan, ia akan dikatakan disampaikan, jika dibaca, ia akan dibaca. Jadi, bagaimana jika Snapchat mengatakan "Tertunda" di sebelah mesej?

Kami mempunyai artikel yang lebih terperinci di sini, tetapi status tertunda bermaksud sama ada anda telah disekat atau orang lain telah menutup akaun Snap mereka. Sebabnya tertangguh daripada disampaikan atau dibaca adalah kerana tidak pernah dihantar secara teknikal. Tidak ada tempat untuk pergi.

Adakah Snaps saya yang belum dibaca habis?

Ya. Semua Snaps yang belum dibaca akan tamat selepas waktu tertentu. Oleh kerana budaya anonim aplikasi, mesej dan gambar yang belum dibaca akan hilang. Terdapat dua jangka masa yang berasingan yang perlu diingat ketika mempertimbangkan Snaps yang belum dibaca.

Sekiranya anda menghantar mesej kepada sekumpulan orang, mesej anda akan hilang hanya dalam 24 jam.

Sekiranya anda menghantar mesej kepada hanya satu pengguna, maka mesej tersebut akan hilang selepas 30 hari.

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, anda dapat memantau status setiap pesan yang telah anda kirim di Snapchat dengan ikon. Sekiranya anda bimbang seseorang mengabaikan mesej anda, perhatikan petunjuk aktiviti di dalam mesej tersebut.