Ulasan Sky Broadband: Boleh dipercayai dan pantas, tetapi berhati-hati dengan caj tersembunyi

£ 18 Harga semasa dikaji

Sky adalah salah satu ISP terbesar di UK: dengan lebih daripada enam juta pelanggan jalur lebar, ia adalah yang kedua setelah saiz BT. Sudah tentu, itu mungkin ada kaitan dengan hakikat bahawa anda dapat menyertakan Sky Broadband dengan perkhidmatan TV Sky. Sekiranya anda sudah melanggan Sky Entertainment, itu adalah pilihan termudah dan paling menjimatkan.

Ulasan Sky Broadband: Boleh dipercayai dan pantas, tetapi berhati-hati dengan caj tersembunyi

Tidak perlu ada pelanggan TV untuk mendapatkan Sky Broadband. Syarikat ini menawarkan perkhidmatan ADSL mandiri yang dinilai pada 11Mbits / saat, ditambah sepasang serat yang menjanjikan kelajuan muat turun rata-rata 38Mbits / saat dan 63Mbits / saat. Ini beroperasi melalui rangkaian BT Openreach, yang melayani lebih dari 16 juta kediaman, jadi ada kemungkinan besar Sky fiber tersedia di kawasan anda. Anda boleh menggunakan pemeriksa ketersediaan di laman web Sky untuk mengetahui dengan pasti.

Bandingkan tawaran jalur lebar Sky terbaik di kawasan anda

Ulasan Sky Broadband: Pakej-pakejnya

Pakej jalur lebar 11Mbits / saat asas Sky berharga £ 18 sebulan dengan kontrak 18 bulan, menjadikannya salah satu perkhidmatan ADSL termurah di sekitar. Harganya satu paun lebih murah daripada Plusnet, dan walaupun anda perlu membayar yuran persediaan £ 10, itu menjadikan anda penghala Sky Q Hub yang pantas dan padat. Hati-hati, walaupun: setelah kontrak anda habis, harganya tiba-tiba meningkat sehingga £ 31 sebulan, yang merupakan nilai yang mengerikan untuk sambungan ADSL. Anda boleh menghindarinya dengan membatalkannya dengan segera, tentu saja, tetapi ini adalah perangkap buruk bagi pelanggan yang kurang mendapat perhatian.

Jalur Lebar Sky Tidak terhadSky Fiber Tidak terhadSky Fiber Max
Harga sebulan, termasuk sewa baris£ 18 (untuk 18 bulan, kemudian £ 30)£ 27 (untuk 18 bulan, kemudian £ 38.99)£ 27 (untuk 18 bulan, kemudian £ 43.99)
Bayaran persediaan£29.95£29.95£29.95
Kelajuan yang diiklankan11Mbit / saat40Mbits / saat63Mbit / saat
Elaun penggunaanTanpa hadTanpa hadTanpa had
Panjang kontrak18 bulan18 bulan18 bulan

Pakej serat dilengkapi dengan sengatan yang sama di ekor. Perkhidmatan Sky Fiber Unlimited memberi anda garis 38Mbits / saat dengan harga £ 27 sebulan dengan kontrak 18 bulan, dan sekali lagi, bayaran penyediaan adalah 10 £ yang berpatutan. Walau bagaimanapun, setahun setengah, roket kadar bulanan anda menjadi £ 41 sebulan.

Walaupun semasa kontrak anda, ini bukan kesepakatan yang sukar ditahan. Perkhidmatan 36Mbits / saat EE sama dengan Sky setiap bulan, tetapi EE juga memasukkan 10GB data mudah alih percuma setiap bulan - dan tidak ada kenaikan harga yang licik pada akhir kontrak anda.

Walau apa pun, tidak banyak alasan untuk memilih perkhidmatan Sky 38Mbits / saat, kerana pada masa penulisan pakej Fiber Max 63Mbits / saat, harganya sama, dengan yuran sambungan £ 10 yang sama. Namun, setelah 18 bulan awal, harganya meningkat sehingga £ 46 sebulan. Untuk wang itu, anda boleh beralih ke perkhidmatan Vivid 350 Virgin Media, yang lebih daripada lima kali lebih cepat, dan masih berbaki empat paun sebulan untuk menghabiskan gula-gula.

Beli Sky Broadband sekarang

Semasa kita membahas masalah ini, kita juga perlu mengulangi bahawa perkhidmatan Fiber Max 63Mbits / sec adalah sambungan terpantas yang ditawarkan Sky. Itu tidak mungkin menjadi masalah bagi kebanyakan orang kerana memberikan lebar jalur lebih daripada cukup untuk menonton dua filem 4K sekaligus. Walau bagaimanapun, untuk prestasi yang sangat tinggi, anda perlu mencari di tempat lain, untuk perkhidmatan G.fast EE atau tawaran fiber-to-premis Virgin.

Akhirnya, anda juga harus perhatikan bahawa semua tawaran ini melibatkan pertukaran ke perkhidmatan telefon Sky. Sekiranya anda tidak menambah rancangan panggilan, maka panggilan di UK dikenakan bayaran 15p minit yang agak kasar, tetapi anda boleh membayar £ 4 sebulan untuk panggilan malam dan hujung minggu percuma, £ 8 untuk tarif Alltime all-inclusive, atau £ 12 untuk panggilan antarabangsa tanpa had ke 72 negara.

BACA SETERUSNYA: Penyedia jalur lebar terbaik

Ulasan Sky Broadband: Prestasi dan kepuasan pelanggan

Perkhidmatan ADSL Sky menjanjikan kelajuan muat turun 11Mbit / saat - dan hanya itulah yang diberikannya. Sebenarnya, tinjauan prestasi jalur lebar terbaru Ofcom (yang dilakukan pada bulan November 2017) mendapati bahawa pelanggan mendapat kelajuan muat turun yang sedikit lebih tinggi daripada yang diiklankan, rata-rata 11.8Mbits / saat dalam tempoh 24 jam. Itu bukan yang terbaik - BT, EE dan Plusnet semuanya mencapai 12Mbit / saat dalam kajian yang sama - tetapi dalam penggunaan dunia nyata anda tidak akan melihat perbezaannya.

Lihat ulasan Jalur Lebar BT yang berkaitan: Pakej internet besar dengan harga besar Jalur lebar terbaik 2019: Penyedia perkhidmatan internet UK terbaik

Kelajuan gentian langit juga kuat. Pada masa tinjauan dijalankan, perkhidmatan serat asas Sky diiklankan pada 36Mbits / saat, dan Ofcom mendapati bahawa ia sangat hampir dengan itu, dengan rata-rata 34.8Mbits / saat. Perkara lebih baik pada perkhidmatan 63Mbits / saat, mencapai kelajuan muat turun rata-rata 62.4Mbits / saat. Ini bukan hasil yang terbaik di kelasnya - ia disalurkan oleh EE, dengan 64.9Mbit / saat - tetapi secara keseluruhan kami benar-benar tidak dapat bertanding dengan prestasi Sky.

Malah, Ofcom juga mencatat tahap kepuasan pelanggan yang tinggi di kalangan pelanggan Sky. Angka terbaru, yang diterbitkan pada bulan Mei 2018, menunjukkan bahawa 83% pelanggan yang mengagumkan menyatakan diri mereka berpuas hati dengan perkhidmatan mereka, yang kedua setelah Plusnet. Pelanggan Sky juga kurang mengadu daripada penyedia jalur lebar lain, hanya menarik 29 aduan bagi setiap 100,000 pelanggan sepanjang 2017.

Bahkan mereka yang mengadu kebanyakannya mendapat hasil yang gembira, dengan 57% mengatakan mereka berpuas hati dengan cara pengaduan mereka ditangani - skor yang hanya dikalahkan oleh 59% Plusnet.

Ulasan Sky Broadband: Keputusan

Sky Broadband memberikan perkhidmatan yang baik dan boleh dipercayai, dan perkhidmatan ADSL dan 63Mbits / sec adalah nilai yang baik untuk satu setengah tahun pertama. Masalahnya ialah caj tambahan yang berlaku selepas itu: ia adalah perubahan mengikut syarat mereka sendiri, dan mereka pasti tidak membuat kita merasa seperti pelanggan yang dihargai.

Namun, jika anda senang untuk menggabungkan internet anda dengan perkhidmatan TV Sky, maka masuk akal untuk memberikannya pusingan - dan, seperti kebanyakan ISP, Sky juga menjalankan tawaran istimewa dari semasa ke semasa, yang mungkin mempermanis kesepakatan itu. Cukup tetapkan peringatan untuk menukar atau memperbaharui dalam masa 17 bulan agar anda tidak terjebak dengan caj jalur lebar.

Beli Sky Broadband sekarang


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found